Foto: Harry Wad/CC-BY-SA

Ibrahim Baylan: För bra manliga forskare i Sverige

Publicerad 7 november 2012 kl 20.50

Vetenskap.I en artikel i socialliberala Svenska Dagbladet efterlyser den f.d. socialdemokratiske partisekreteraren Ibrahim Baylan mer genusforskning och mindre andel manliga forskare i Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

I sin debattartikel inleder Baylan med att "Kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor i akademin, bara då kan båda könens kompetens tas till vara fullt ut." Därefter följer en lång rad krav på hur genusmedvetna universitet skall försvåra forskningsarbetet för forskare av det ena könet, för att lämna mer plats åt forskare av det andra.

Kvinnor är sedan länge i majoritet bland studenterna men i klar minoritet bland professorerna. Inom teknik och naturvetenskap pekar rentav prognoser på att andelen kvinnliga professorer tenderar att minska. För den turkiske socialdemokraten finns ingen tanke på att detta kan vara ett resultat av mäns och kvinnors frivilliga yrkesval. För honom är förhållandena helt oacceptabla. Det är således inte som man kan tro, att lärosätenas genus- och jämställdhetssatsningar har varit meningslösa och missriktade. Tvärtom utropar Baylan - de har inte räckt till och måste intensifieras.

Ett nytt kvalitetsbegrepp
Boten mot den skeva könsfördelningen i universitetens lärarrum är att "utveckla kvalitetsbegreppet". Baylan framhållet att "vad som betraktas som vetenskaplig kvalitet varierar stort mellan discipliner och bedömare". Särskilt allvarliga är de s.k. excellenssatsningarna - genom "den snäva definitionen av excellens" har dessa gynnat manliga forskare. Därför vill den turkiske socialdemokraten "skärpa instruktionerna" för de tre statliga forskningsråden.

För Baylan, som är socialdemokraternas skolpolitiska tales-person och medlem av Krigsdelegationen, är den skärpta feminismen mycket brådskande "för det svenska samhällets utveckling och konkurrenskraft". När det gäller excellensen inom genusvetenskaplig och feministisk forskning torde de svenska lärosätena redan idag kunna hävda sig väl internationellt, som framgår av Fria Tiders axplock av forskningsbedrifter i rutan till höger.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Så ska Trump tvinga sociala medier sluta censurera

Ger presidentorder idag – här är innehållet. Kan få djupgående effekter för Facebook och Twitter – om de inte upphör med politiska censuren.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Få stockholmare har antikroppar mot covid-19. Hittades endast i 7,3 procent av insamlade blodprover.0 

Studie: Viruset kom inte från Wuhans djurmarknad. Biologer ger stöd till alternativ teori.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus