Ilska mot Fox News valbevakning

Publicerad 8 november 2020 kl 21.15

Media. Många Fox News-tittare är upprörda över hur den konservativa nyhetskanalen skött sin bevakning av det amerikanska presidentvalet. Det finns tecken på att ägaren, familjen Murdoch, är på väg att överge sin Trump-vänliga linje.

Gilla artikeln på Facebook

Fox News prognostiseringar av valresultatet har beskrivits som ett fiasko. Under valnatten påstod man exempelvis att Joe Biden hade en 95-procentig chans att vinna i North Carolina, trots att Donald Trump strax därefter tog en tydlig ledning i delstaten.

Det värsta snedsteget anses dock vara kanalens tidiga beslut att slå fast att Biden skulle vinna i Arizona. Nu när rösträkningen fortsatt i den delstaten skiljer det endast 20.000 röster mellan de båda kandidaterna. Enligt uppgifter i media ska en rasande Donald Trump personligen ha ringt upp den 89-årige mediemogulen Rupert Murdoch, som äger Fox News, och krävt att denne skulle dra tillbaka beslutet – något som Murdoch dock ska ha vägrat att göra.

Fox News gjorde på lördagen gemensam sak med de andra stora mediebolagen i USA och utropade Joe Biden till segrare i presidentvalet. I sina sändningar har kanalens programledare också kritiserat Trump för att han inte erkänt sig besegrad utan kommit med anklagelser om valfusk.

Många trogna tittare är nu upprörda över hur Fox News, som tidigare stöttade presidenten, har agerat. John Nolte skriver på den mer högerorienterade nyhetssajten Breitbart News att kanalen skämt ut sig och att detta tydligt återspeglas i kommentarer från tittare på sociala medier. Nolte frågar sig också hur Fox News tittarsiffror kommer att påverkas av missnöjet. Han konstaterar att Fox nu "hatas av alla", inte bara av etablissemanget som tidigare.

"Det som bör oroa Fox mest av allt är att man för alltid verkar ha förlorat sina kärntittare, de människor som en gång var mest lojala", skriver John Nolte i sin artikel, som har fått mycket stor spridning.

Även i andra medier som ägs av Murdoch finns tecken på en ny inriktning. New York Post, som officiellt stöttade Donald Trump och som förra månaden avslöjade skandalen kring Hunter Bidens laptop, publicerade på torsdagen en tydligt vinklad artikel som redan i rubriken slog fast att presidentens anklagelser om valfusk var "grundlösa". Även i Wall Street Journal publiceras uppmaningar om att Trump ska erkänna sig besegrad.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Österrike: Fängelse för vaccinvägrare

Utkast till nya lagen läckt. Så ska hela landets befolkning över 14 år tvingas ta coronavaccin.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Kultur

Ilskan: "Ace of Base spelar på flyktinghatar-propaganda-gala". Jenny Berggren på tv-gala till stöd för polska gränssoldater.0 

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0