Terrordåden på Sri Lanka

Ilska när Obama och Clinton kallar terroroffer för "påskdyrkare" istället för kristna

Publicerad 22 april 2019 kl 18.28

Utrikes. Kritik riktas nu mot flera politiska ledare för att de inte uttryckligen fördömer attacker mot kristna som grupp.

Gilla artikeln på Facebook

De islamistiska terrordåden på Sri Lanka på påskdagen har chockat stora delar av världen. Närmare 300 människor dödades och 500 skadades i självmordsattacker mot kyrkor och hotell.

För vissa makthavare verkar det dock vara svårt att ta ordet "kristen" i munnen. Bland andra Hillary Clinton och Barack Obama talar i stället om "påskdyrkare".

"Attackerna mot turister och påskdyrkare i Sri Lanka är en attack mot mänskligheten. På en dag som ägnas åt kärlek, försoning och förnyelse, ber vi för offren och står med folket i Sri Lanka", skriver den tidigare presidenten Obama på Twitter.

"På den här heliga helgen för många trosriktningar måste vi vara förenade mot hat och våld. Jag ber för alla som drabbas av dagens fruktansvärda angrepp på påskdyrkare och resenärer i Sri Lanka", säger Hillary Clinton.

Efter terrordådet på Nya Zeeland i mars lät det dock annorlunda.

"Michelle och jag skickar vår medkänsla till folket i Nya Zeeland. Vi sörjer med er och det muslimska samfundet. Vi alla måste stå emot hat i alla dess former", skrev då Obama.

"Mitt hjärta brister för Nya Zeeland och det globala muslimska samhället. Vi måste fortsätta att bekämpa existensen och normaliseringen av islamofobi och rasism i alla dess former. Vit-makt-terrorister måste fördömas av ledare överallt. Deras mordiska hat måste stoppas", skrev Clinton.

I sociala medier är det nu många som reagerar på deras skiftande uttalanden, och menar att dessa och andra politiska ledare är hycklare och inte vågar tala om kristna som offer. 

Flera på Twitter undrar uttryckligen "vad fan är en påskdyrkare?".

"Jag vet inte vad en 'påskdyrkare' är. Jag känner dem som kristna. Det verkar inte bli någonstans i närheten av samma upprördhet eller uppmaningar till läkning/enhet som det var efter den hemska Nya Zealand-attacken. Kristna attackeras över hela världen. Vi måste vakna upp", skriver den konservativa debattören Charlie Kirk.

Kristna är den mest utsatta och förföljda gruppen i hela världen, och förföljelserna har aldrig varit värre än nu.

– Kristna är den mest förföljda religiösa gruppen i världen, har Open Doors svenska generalsekreterare Peter Paulsson tidigare sagt till TT.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Åtta gånger fler sjuka med vaccin än utan

Stockholm massvaccinerades. Då ökade smittspridningen med 800 procent.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0