Terrordåden på Sri Lanka

Sri Lanka: Terrordåden var "ett svar på Christchurch"

Publicerad 23 april 2019 kl 11.14

Utrikes. En initial utredning visar att de islamistiska terrordåden i Sri Lanka kan ha varit en vedergällning för terroristattacken på Nya Zeeland i mars, uppger Sputnik.

Gilla artikeln på Facebook

En inledande utredning om terrordåden i Sri Lanka på påskdagen menar det var ett svar på terrorattackerna mot två moskéer i Christchurch på Nya Zeeland den 15 mars.

Det förklarade landets vice försvarsminister Ruwan Wijewardene inför det lankanska parlamentet på tisdagen.

– De preliminära undersökningarna har visat att det som hände i Sri Lanka var en respons på attacken mot muslimer i Christchurch. Och det var en säkerhetsbrist som ledde fram till förödelsen, sade han.

Ministern tillade att två inhemska muslimska grupper misstänks ligga bakom de brutala terrorattackerna, där över 300 människor dödades. Dåden riktades mot kyrkor och hotell.

Det var den 15 mars som den 28-årige ekoterroristen Brenton Tarrant sköt ihjäl ett 50-tal muslimer i två moskéer på Nya Zeeland.

Han livestreamade hädelsen och hade också publicerat ett 74-sidigt långt manifest där han bland annat kallar sig en "ekofascist" som kämpade för klimatet. Han ville uttryckligen hämnas alla européer som dödats i islamistiska terrordåd de senaste åren samt framkalla mer våld, för att slutligen frambringa en revolution. Han menar att vita män har kuvats och nu måste vakna upp och rädda sina länder.

Så här förklarar Tarrant sitt motiv:

"Att uppmuntra våld, vedergällning och ytterligare splittring mellan Europas folk och de inkräktare som för närvarande ockuperar europeisk mark... Att provocera mitt folks politiska fiender till handling, och att de sedan får uppleva bakslag... Att skapa en atmosfär av rädsla och förändring i vilken drastiska, kraftfulla och revolutionerande åtgärder kan inträffa."


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0