Inga pengar – svenska förbandet lämnar Mali

Publicerad 23 april 2018 kl 20.17

Utrikes. Sverige ska dra tillbaka sitt underrättelseförband i FN-insatsen i Mali redan nästa år. Det avslöjar nu tidningen Metro.

Gilla artikeln på Facebook

Det är pengarna som inte räcker till för att Sverige ska kunna ha kvar det militära underrättelseförbandet i Mali, där en större FN-insats sedan flera år pågår för att säkra landet mot islamistiska grupper.

Den svenska insatsen, som pågått sedan 2014 och som kostat mellan 800 och 900 miljoner kronor per år, skulle egentligen vara till 2022.

Men enligt Metro kommer den läggas ned redan nästa år.

– Med de ramar som angivits av Försvarsdepartementet så klarar vi inte av att finansiera ett självständigt bidrag med en egen camp, det räcker helt enkelt inte pengarna till, säger överstelöjtnant Anders B. Svensson till tidningen.

Samtidigt har läget i landet blivit värre och ett svenskt tillbakadragande skulle kunna ha en negativ effekt för säkerheten. Enligt Karolina Gasinska, säkerhetspolitisk analytiker och ansvarig för Afrikastudier på FOI, har Sverige spelat en viktig roll som fredsbevarande styrka.

Det svenska förbandet ingår i FN-insatsen Minusma och består av cirka 250 soldater. Det är Sveriges största FN-åtagande. Huvuddelen bor på Camp Nobel som är en del av den större FN-campen där flera nationer har sin bas. Den svenska basen kommer nu helt stängas ned. Minusma är FN:s farligaste uppdrag i världen.


Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Irak börjar ta hem medborgare från vitryska gränsen

Ordnar en återresa åt de som gett upp. "Irak kommer att ordna ett första flyg för de som önskar återvända frivilligt".0 

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0