Korankravallerna

Inga stenkastande barn omhändertagna efter korankravaller

Publicerad 25 juli 2022 kl 11.11

Inrikes. Socialtjänsten har fått över 50 orosanmälningar efter upploppen i samband med Rasmus Paludans koranbränningar under påskhelgen men inte omhändertagit ett enda stenkastande barn, enligt Ekot. Samtidigt avvisar regeringen ett SD-förslag om skärpt skadeståndsansvar för vuxna vårdnadshavare.

Dela artikeln

Anmälningarna handlar bland annat om misstankar om att vårdnadshavare låtit barn eller ungdomar medverka under de våldsamma upploppen och därmed brustit i vårdnaden om sina barn.

Men trots videobevis har socialtjänsten inte omhändertagit ett enda barn i någon av de drabbade kommunerna.

Flest anmälningar har kommit in till socialtjänsten i Örebro, enligt SVT.

Sverigedemokraterna har i en interpellation från riksdagsledamoten Tobias Andersson (SD) frågat regeringen om den avser skärpa föräldrars skadeståndsansvar när de låter sina barn begå brott. Justitieminister Morgan Johansson (S) avvisade dock den idén eftersom skadeståndsansvaret för barns brott "slår särskilt hårt mot ensamstående mammor" och andra utsatta grupper, enligt Brå.

På videobilder från Linköping kunde man se mammor i muslimsk klädsel hetsa sina barn att kasta sten på polisen, men enligt justitieministern vore det ett alltför hårt slag att låta dem betala skadestånd för de skador som barnen orsakar.

– Jag är inte beredd att införa symbolåtgärder som inte har någon effekt på brottsligheten utan bara ökar klyftorna, sade Johansson i riksdagen.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Högerkvinnan till Ursula van der Leyen: "Du hör hemma i fängelse"

Polska ledamoten stal showen. "Du är ansvarig för varje våldtäkt, varje överfall, varje tragedi som orsakas av inflödet av illegala invandrare."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.