Justine Damond och Mohamed Noor.

Inkvoterad somalisk polis som sköt ihjäl vit kvinna snart en fri man

Publicerad 17 september 2021 kl 07.26

Lag & Rätt. En inkvoterad somalisk polis sköt ihjäl en 40-årig nyförlovad kvinna Minneapolis i samband med en utryckning. Han dömdes för mord – men nu rivs domen upp, och somaliern kan vara fri redan senare i år, rapporterar CBC News.

Gilla artikeln på Facebook

Dådet skedde i Minneapolis – i samma stad som ett par år senare den överdoserande kriminelle afroamerikanen George Floyd dog i samband med ett polisingripande.

Vid det tidigare tillfället var dock rollerna ombytta. Det var en nyexaminerad svart polis, Mohamed Noor, som sköt ihjäl en vit 40-årig kvinna från Australien – Justine Damond, som var förlovad och snart skulle gifta sig med en amerikansk man.

Mediernas och rättväsendets mycket olikartade hantering av de två olika fallen har uppmärksammats.

Det var sent på kvällen den 15 juli 2017 som Justine Damond larmade polisen om att det pågick ett misstänkt sexövergrepp mot en kvinna. När Mohamed Noor och hans kollega kom till platsen gick Damond fram till deras polisbil, varpå somaliern omedelbart sköt ihjäl henne genom fönstret.

Mohamed Noor hade under sin korta tid som polis dragit på sig tre tidigare anmälningar, bland annat för att ha ofredat en kvinna under sin tjänstgöring.

Somaliern blev polis år 2015 i samband med en "mångfaldssatsning" för att öka antalet icke-vita poliser i Minneapolis poliskår.

Enligt den Minneapolisbaserade dagstidningen Star Tribune hade Noor gått en sju månaders "snabbutbildning" till polisyrket. En utbildning som formellt bara är ännu ett sätt att rekrytera poliser, men som enligt samma tidning i praktiken betraktas som ett sätt att snabbt "rekrytera mångfald till poliskåren" inom många förortsbaserade polismyndigheter i USA.

Mohamed Noor hade före mordet hyllats av politiker, som Minneapolis borgmästare Betsy Hodges, som den första somaliska polisen i området.

Han dömdes senare till 12,5 års fängelse för döddsskjutningen. Somalierns advokater har dock vidhållit att han bara "agerade som han blivit utbildad att agera".

Men nu har Minnesotas högsta domstol slagit fast att det var fel att döma Mohamed Noor för mord av tredje graden. Rättegången ska därför tas om och somaliern åtalas för dråp istället.

Eftersom han redan har avtjänat 28 månader av straffet, och han kan förvänta sig ett fyraårigt fängelsestraff för dråp, kan Mohamed Noor bli frigiven redan i slutet av 2021, skriver CBC News.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0