Terrordådet i Stockholm
HAR ERKÄNT: Den häktade 39-åringen beskrivs som en integrationspolitisk svärmorsdröm med familj och jobb i Sverige.

"Integrerad muslim" med familj, jobb – han är mönsterinvandraren som erkänt attacken

Publicerad 8 april 2017 kl 15.43

Inrikes. Den uzbekiske man som igår greps för terrordådet i centrala Stockholm beskrivs som en integrerad muslim med familj och jobb, rapporterar flera medier.

Gilla artikeln på Facebook

Aftonbladet uppger att mannen är 39 år gammal och har familj och jobb i Sverige. Enligt uppgifter till DN, som kommer från en uzbekisk bekant till mannen, jobbar han som byggjobbare i Sverige medan familjen emellertid bor kvar utomlands.

– Han ville bara tjäna pengar, det var därför han befann sig i Sverige och arbetade som byggjobbare. Frun och barnen bor kvar utomlands, säger den kvinnliga bekanten till Dagens Nyheter.

Kvinnan, som låtit den anhållne 39-åringen stå skriven på hennes adress i Sverige, säger att hon aldrig har misstänkt att mannen skulle ha några extrema idéer och att han under sin tid i Sverige druckit alkohol och festat som alla andra. Något som är förbjudet inom islam.

Svenska myndigheter har enligt DN bedrivit ett "riktat underrättelsearbete" mot uzbeker som är bosatta i landet. Säpo har enligt egen uppgift intresserat sig för 39-åringen tidigare men inte kunnat knyta honom till några brott "i Sverige".

Ryssland har under de senaste åren begärt flera uzbeker utlämnade misstänkta för polismord, terrorbrott och andra brott i Ryssland, men nästan alltid fått nej av svenska beslutsfattare. Ett agerande som sker mot bakgrund av den frostiga relationen mellan Ryssland och USA, där det svenska etablissemanget är tätt knutet till den amerikanska sidan.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Säkra" indikatorn avslöjar dramatisk utveckling för bitcoin

Prognosen: Kursen "smäller" innan helgen.. En av de mest tillförlitliga indikatorerna ger fullt utslag.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.