Terrordådet i Stockholm
HAR ERKÄNT: Den häktade 39-åringen beskrivs som en integrationspolitisk svärmorsdröm med familj och jobb i Sverige.

"Integrerad muslim" med familj, jobb – han är mönsterinvandraren som erkänt attacken

Publicerad 8 april 2017 kl 15.43

Inrikes. Den uzbekiske man som igår greps för terrordådet i centrala Stockholm beskrivs som en integrerad muslim med familj och jobb, rapporterar flera medier.

Gilla artikeln på Facebook

Aftonbladet uppger att mannen är 39 år gammal och har familj och jobb i Sverige. Enligt uppgifter till DN, som kommer från en uzbekisk bekant till mannen, jobbar han som byggjobbare i Sverige medan familjen emellertid bor kvar utomlands.

– Han ville bara tjäna pengar, det var därför han befann sig i Sverige och arbetade som byggjobbare. Frun och barnen bor kvar utomlands, säger den kvinnliga bekanten till Dagens Nyheter.

Kvinnan, som låtit den anhållne 39-åringen stå skriven på hennes adress i Sverige, säger att hon aldrig har misstänkt att mannen skulle ha några extrema idéer och att han under sin tid i Sverige druckit alkohol och festat som alla andra. Något som är förbjudet inom islam.

Svenska myndigheter har enligt DN bedrivit ett "riktat underrättelsearbete" mot uzbeker som är bosatta i landet. Säpo har enligt egen uppgift intresserat sig för 39-åringen tidigare men inte kunnat knyta honom till några brott "i Sverige".

Ryssland har under de senaste åren begärt flera uzbeker utlämnade misstänkta för polismord, terrorbrott och andra brott i Ryssland, men nästan alltid fått nej av svenska beslutsfattare. Ett agerande som sker mot bakgrund av den frostiga relationen mellan Ryssland och USA, där det svenska etablissemanget är tätt knutet till den amerikanska sidan.


"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Regeringen vägrade hjälpa dödssjuka Eva – nu betalar Cypern ambulansflyget till Sverige

Regeringen hade fullt upp med annat. Prioriterade att flyga hit kriminella afghaner från Afghanistan – lämnade svenska Eva att dö utomlands.0 

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.