Asylkaoset
Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Invandrarbidrag ska avskaffas i Tyskland: Asylsökare får nu "en returbiljett och mat för dagen" istället för pengar och lägenhet

Publicerad 19 september 2015 kl 13.29

Utrikes. Tiden då man kunde invandra illegalt till Tyskland och få bostad och bidrag av tyska skattebetalare är snart historia. Genom ett nytt lagförslag vill regeringen avskaffa invandrares rätt till bostad och pengar, för att istället dela ut rekvisitioner till mat – och en flygbiljett till EU:s yttre gräns.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Washington Post som har läst lagförslaget som ännu inte har offentliggjorts av den tyska regeringen.

Genom att dra in alla bidrag hoppas Tyskland att invandrarna ska stanna i länder som Grekland, Ungern och Italien, istället för att söka sig vidare illegalt till Nordeuropa.

Asylsökare som kommer via andra EU-länder, där deras asylansökan skulle ha lämnats in enligt Dublinförordningen, kommer automatiskt att nekas de bidrag som annars ges till asylsökande, skriver The Guardian. Det enda som skall erbjudas till denna grupp är en resebiljett samt rekvisitioner till mat.

Vidare föreslår den tyska regeringen att invandrare som inte kan deporteras eftersom de inte har något pass eller vägrar att uppge var de kommer ifrån inte någonsin ska kunna få rätt att arbeta i Tyskland och aldrig ska kunna få någon form av bidrag.

Alla asylsökare som har passerat någon av de länder som upptas på EU-kommissionens förteckning över säkra länder, exempelvis Serbien eller Turkiet, kommer att förvägras möjligheten att arbeta eller få bidrag i Tyskland. De kommer även att nekas rätt till alla typer av utbildningar eller yrkesprogram.

Bidragen och möjligheten att få en skattefinansierad bostad är idag huvudskillnaden mellan å ena sidan länder som Tyskland och Sverige, och å andra sidan de EU-länder som invandrarna först anländer till. Enligt Dublinkonventionen ska de länder som invandrarna först sätter sin fot i pröva deras rätt att söka asyl istället för att, som idag, låta dem resa vidare till Tyskland och Sverige.

Förutom avskaffade bidrag ska Tyskland införa ett snabbspår vid asylhandläggningar och satsa på att verkställa ett ökat antal deportationer av invandrare som har fått avslag.

Förändringarna kan redan nu komma att kraftigt påverka asylströmmen till Sverige.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0