Inbördeskriget i Syrien och Irak
Chuck Hagel tillsammans med Iraks premiärminister Haider al-Abadi under tisdagen.

Irak: Ge oss mer vapen

Publicerad 10 december 2014 kl 06.38

Utrikes. Iraks premiärminister efterfrågade igår mer tunga vapen och stridsflygplan för att kunna bekämpa den muslimska terrorgruppen Islamiska staten.

Gilla artikeln på Facebook

– Vi är väldigt tacksamma för det stöd som har getts till oss. Våra styrkor rycker fram på marken, men de behöver mer luftstridskrafter och mer tunga vapen, sade den irakiske premiärministern Haider al-Abadi igår när han mötte USA:s avgående försvarsminister Chuck Hagel, skriver AP.

Al-Abadi sade även att Islamiska staten är på reträtt, något som den amerikanske försvarsministern instämde i.

– Våra insatser har omintetgjort Isis förmåga att manövrera, kommunicera, samordna och kontrollera sina styrkor, liksom deras förmåga att upprätthålla och försörja dem, sade Hagel.

Han undvek däremot att svara på om USA tänker skicka mer vapen till Irak eller inte. Istället underströk han att det ytterst är upp till irakierna själva att stoppa Isis framfart.

De pågående inbördeskrigen i Syrien och Irak är, ur ett västerländskt perspektiv, ofta svåra att förstå sig på. En central aspekt är dock den religiösa där Isis är en sunnimuslimsk terrororganisation medan de nuvarande regeringarna i Irak och Syrien är shiamuslimska.

Iraks förra regering, som störtades efter USA:s anfall på landet 2003, dominerades av sunnimuslimer som numera i stort saknar inflytande i landet. Denna omständighet har gett goda förutsättningar för Isis att växa och vinna sympatisörer bland den tredjedel av Iraks befolkning som är sunnimuslimer.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronalagen förlängs till 2022

Socialutskottet ger grönt ljus. Den "tidsbegränsade" lagen skulle ha löpt ut sista september.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.