Asylkaoset
Flyktingar blockerar en motorväg väster om Ungerns huvudstad Budapest i protest mot att de inte tillåts åka med tågen mot Österrike och Tyskland.

Iraks och Syriens varning till Europa: IS-krigare gömmer sig bland flyktingarna

Publicerad 16 september 2015 kl 12.02

Utrikes. Irakiska myndighetspersoner och en talesman för en syrisk aktivistorganisation varnar Europa för att jihadister från den ökända terrorgruppen Islamiska staten blandar sig med de asylsökare som just nu strömmar in i EU.

Dela artikeln

En syrisk aktivist, som arbetar med att kartlägga IS och andra jihadistgrupper, säger enligt AP att en del av förklaringen till att asylanstormningen sker just nu är att den kurdiska YPG-gerillan intog det viktiga IS-nästet Tell Abiad i norra Syrien i juni månad.

Kurdiska YPG intog viktigt IS-fäste

Tell Abiad var en viktig strategisk stad för IS då man via den staden smugglade in både utländska jihadister såväl som vapen och annan krigsmateriel. Staden ligger dessutom mitt på en viktig försörjningsled till IS självutropade huvudstad Al-Raqqa.

Efter att staden fallit i kurdernas händer har ett ökande antal IS-krigare såväl som sympatisörer rest till Turkiet för att därifrån ta sig vidare in i Europa. Enligt aktivisten, som vill vara anonym av hänsyn till sin egen och sina kollegors säkerhet, har han till och med sett kända IS-soldater låta sig intervjuas som "flyktingar" i europeisk TV.

Den bilden bekräftas av två irakiska myndighetspersoner som även de uttalar sig anonymt på grund av ämnets känsliga natur. De uppger att tjugo stycken specialtränade IS-terrorister skickats till Europa med uppdrag att utföra terrordåd här och att man nu samarbetar med europeiska myndigheter för att få fast terroristerna. De säger också att IS betraktar det nuvarande asylkaoset i Europa som "en chans som aldrig kommer att återupprepas".

Andra bedömare tonar ned asylkaosets betydelse för IS och menar att den beryktade terrorgruppen hellre utkämpar striden på hemmaplan än i Europa. Underrättelsetjänster i Europa säger dessutom att hotet är större från militanta muslimer som redan är etablerade i västvärlden än de invandrare som just nu väller in på kontinenten.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.