USA och Iran

Irans parlament: "Död åt USA"

Publicerad 5 januari 2020 kl 19.00

Utrikes. Ledamöterna i Irans parlament reste sig upp och skanderade "Död åt USA" på söndagen, rapporterar Telegraph. Samtidigt anklagar Iran president Trump för att vara en "terrorist i kostym" och jämför honom med Islamiska staten.

Gilla artikeln på Facebook

– Död åt USA! Död åt USA!

Så lät det när Irans parlament, som har 290 platser, sammanträdde idag. Ledamöterna reste sig från sina stolar, ställde sig upp och skanderade budskapet medan de hötte med nävarna.

Bakgrunden är givetvis det amerikanska lönnmordet på den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani, som beskrevs som Irans näst högste ledare efter ayatollahn själv.

Tonläget är efter händelsen mycket hög i Iran och ledande företrädare kräver en gruvlig hämnd mot USA.

Den iranske informationsministern Mohammad-Javad Azari Jahromi kallar i ett Twitterinlägg på söndagen Donald Trump för "en terrorist i kostym". Detta efter att den amerikanske presidenten hotat att slå till mot 52 olika iranska mål, däribland platser som är "viktiga för Iran & den iranska kulturen", om Teheran skulle få för sig att hämnas lönnmordet.

"Precis som IS, Hitler och Djingis! De hatar alla kulturer. Trump är en 'terrorist i kostym'. Han kommer att lära sig sin historia mycket snart, att ingen kan besegra 'den stora iranska nationen & kulturen'", twittrar Azari Jahromi.

Irans arméchef Abdolrahim Mousavi uppger samtidigt att han bedömer det som osannolikt att Trump skulle göra allvar av sina hot, rapporterar RT.

Qasem Soleimani, som dödades i en drönarattack i Irak på order av Donald Trump, spelade en nyckelroll i att driva bort IS och andra sunnitiska jihadistgrupper från Irak.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Trumps handelspolitik kommer till Europa, skriver Dan Ahlmark. Den politiska globalismen kan bli nästa område som omdanas.0 

Mer från Utrikes

Läkare: Storbritannien torterar Assange

Över 100 läkare och psykologer: "Vi fördömer tortyren av Assange.". Den nästan dödssjuke Wikileaks-grundaren riskerar nu 175 års fängelse i USA.0 

Nu skaffar somaliska kvinnor färre än sex barn var

Det extrema barnafödandet i Afrika minskar något.. FN satsar på mathjälp till alla länder som är drabbade av extremt barnafödande.0 

Bill Gates: Tiotals miljoner kan dö om viruset sprids till Afrika

Micosoft-grundarens ödesmättade varning.. "En naturligt eller avsiktligt orsakad pandemi med potential att orsaka mer än 10 miljoner dödsfall."0 

Vetenskap

Kultur

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0