USA och Iran

Irans parlament: "Död åt USA"

Publicerad 5 januari 2020 kl 19.00

Utrikes. Ledamöterna i Irans parlament reste sig upp och skanderade "Död åt USA" på söndagen, rapporterar Telegraph. Samtidigt anklagar Iran president Trump för att vara en "terrorist i kostym" och jämför honom med Islamiska staten.

Dela artikeln

– Död åt USA! Död åt USA!

Så lät det när Irans parlament, som har 290 platser, sammanträdde idag. Ledamöterna reste sig från sina stolar, ställde sig upp och skanderade budskapet medan de hötte med nävarna.

Bakgrunden är givetvis det amerikanska lönnmordet på den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani, som beskrevs som Irans näst högste ledare efter ayatollahn själv.

Tonläget är efter händelsen mycket hög i Iran och ledande företrädare kräver en gruvlig hämnd mot USA.

Den iranske informationsministern Mohammad-Javad Azari Jahromi kallar i ett Twitterinlägg på söndagen Donald Trump för "en terrorist i kostym". Detta efter att den amerikanske presidenten hotat att slå till mot 52 olika iranska mål, däribland platser som är "viktiga för Iran & den iranska kulturen", om Teheran skulle få för sig att hämnas lönnmordet.

"Precis som IS, Hitler och Djingis! De hatar alla kulturer. Trump är en 'terrorist i kostym'. Han kommer att lära sig sin historia mycket snart, att ingen kan besegra 'den stora iranska nationen & kulturen'", twittrar Azari Jahromi.

Irans arméchef Abdolrahim Mousavi uppger samtidigt att han bedömer det som osannolikt att Trump skulle göra allvar av sina hot, rapporterar RT.

Qasem Soleimani, som dödades i en drönarattack i Irak på order av Donald Trump, spelade en nyckelroll i att driva bort IS och andra sunnitiska jihadistgrupper från Irak.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Mer från Utrikes

Elon Musk stämmer OpenAI och dess vd

Har blivit "för vinstinriktat" och politiskt.. Enligt Musk bryter Sam Altman och de andra vänsteraktivisterna mot stiftelsens stadagar.0 

Rwanda tar 2 miljoner kronor per utvisad invandrare

Dyr nota för att outsourca asylprövningen.. Rwanda har redan fått 2,9 miljarder kronor av Storbritannien – innan en enda invandrare skickats dit.0 

Tredje delstat portar Trump från valet

Enskild vänsterdomare bakom beslutet.. Kommer ett par veckor före primärvalet i Illinois.0 

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur