USA och Iran

Trump: "Spelar ingen roll" om Soleimani var ett hot

Publicerad 13 januari 2020 kl 18.12

Utrikes. Det spelar ingen roll om den iranske generalen Qassem Soleimani utgjorde ett omedelbart hot mot amerikanska trupper. Han förtjänade ändå att dö, enligt den amerikanske presidenten Donald Trump.

Gilla artikeln på Facebook

Den amerikanska förklaringen till att den iranske generalen Qassem Soleimani lönnmördades var att han planerade attackera fyra amerikanska ambassader.

Men inte ens USA:s försvarsminister Mark Esper har sett några sådana bevis, har han nu erkänt i en intervju.

Lönnmordet på Soleimani har hyllats av islamisterna i Islamiska Staten, eftersom han var en av deras värsta motståndare. Generalen spelade en viktig roll i att driva ut terrorsekten från både Irak och Syrien.

Bedömare som Magda Gad har i stället menat att Soleimani dödades för att USA ville skifta maktbalansen i regionen. Så stort inflytande hade generalen.

På måndagen slår dock Donald Trump tillbaka, och säger att bevisen mot Soleimani inte spelar roll. Han förtjänade ändå att dödas.

"Fake news-media och deras vänner i Demokraterna arbetar hårt för att avgöra huruvida den kommande attacken av terroristen Soleimani var 'överhängande' eller inte, och om mitt team var överens. Svaret på båda är ett starkt ja. Men det spelar egentligen ingen roll, på grund av hans hemska förflutna", skriver presidenten på Twitter.

Utrikesminister Mike Pompeo har inte heller kunnat presentera några bevis för hotet från Soleimani.


Sjunkande skolresultat, no go-zoner och ökat våld kan ha en enkel förklaring. Joakim Andersen har läst ny bok om eugenikens nedtystade men välbelagda sanningar.0 Plus

Varning för otäcka bilder! Uppemot 30 män rök ihop med yxor, brännbollsträn och machetes – blod överallt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Omfattande IT-haveri på kontantfri storbank

Varken app, kort eller internetbanken fungerar.. SEB kan ha debiterat bankkort dubbelt – nu vill banken att kunderna löser problemet själva genom att gå igenom sina transaktioner i efterhand.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

Även vargar kan apportera bollar. "När jag såg den första vargvalpen hämta bollen fick jag bokstavligen gåshud."0 

Skrev att akademisk frihet var "patriarkalt" förtryck – fick högsta betyg. Även vetenskaplig obektivitet är patriarkatets påfund, enligt uppsatsen.0 

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0