Iranska krigsfartyg på Östersjön

Publicerad 26 juli 2021 kl 07.02

Inrikes. Danmarks flygvapen har släppt bilder på två iranska örlogsfartyg som i torsdags passerade in i Östersjön. Det är första gången som den iranska marinen befinner sig på innanhavet.

Gilla artikeln på Facebook

Under de senaste veckorna har ett antal ryska fartyg och ubåtar passerat Öresund på kurs mot Sankt Petersburg och marinbasen Kronstadt.

Detta som förberedelser inför firandet av de ryska marinstridskrafternas dag, som ägde rum på söndagen. Även fartyg från Iran, Pakistan och Indien har gått in i Östersjön för att delta i firandet.

De iranska fartygen Makran och Sahand passerade in i Östersjön på torsdagen, enligt det danska flygvapnet, som fotograferade fartygen.

– Vi kan bekräfta att tre kärnkraftsdrivna ubåtar tidigare i juli seglade genom danska vatten mot Sankt Petersburg, säger Sören Damm Möller Lindhardt vid Danmarks försvarskommando till SVT Nyheter.

Ryssland satte också för första gången in tre strategiska atomubåtar med kärnvapenkapacitet i Östersjön.

Även svenska Försvarsmakten har övervakat händelserna.

– Även om det är semestertider har vi ständigt personal i tjänst som följer läget i närområdet. Sammanfattningsvis har vi en mycket god lägesuppfattning. Helt naturligt så följs den ryska marinens verksamhet också av Nato och väst, säger Jörgen Lönngren. chef för underrättelse- och säkerhetsavdelningen vid insatsstaben.

Senare under hösten hålls en stor rysk militärövning – Zapad 2021. Den genomförs under augusti-september och är en föranmäld övning som sker var fjärde år.

– Då kommer vi återigen att se en ökad rysk närvaro i vårt närområde, säger Jörgen Lönngren.


Hade afghansex på HVB-hemmet. Den 45-åriga politikern var nämndeman för S i samma tingsrätt som dömer henne.0 Plus

Befolkningsbytet

Nyheter från förstasidan

Hanif Bali polisanmäld

Anmälan inkommen till Särskilda åklagarkammaren. M-profilen välkomnar själv rättslig prövning.0 

Ekonominyheter

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.