Inbördeskriget i Syrien och Irak

Israel anklagas för ny attack mot Syrien

Publicerad 27 april 2017 kl 11.10

Utrikes. Under torsdagsmorgonen skedde flera kraftiga explosioner nära flygplatsen i Syriens huvudstad Damaskus. Enligt källor till Reuters är det Israel som attackerat ett vapenlager.

Gilla artikeln på Facebook

Det finns ingen officiell bekräftelse från Israels sida men enligt uppgift handlar det om en attack mot ett vapenlager nära Damaskus flygplats som tillhör den libanesiska Hizbollah-gruppen.

Reuters skriver att flygplatsen regelbundet används för iranska vapentransporter till Hizbollah.

Hizbollah och Iran är två av de parter som hjälpt Syriens regering sedan det så kallade inbördeskriget i landet bröt ut 2011.

– Jag kan bekräfta att händelsen i Syrien helt motsvarar Israels politik för att förhindra Irans smuggling av avancerade vapen via Syrien till Hizbollah, säger Israel Katz, minister för Israels underrättelsetjänst enligt Reuters, men vill samtidigt inte bekräfta att det handlar om en israelisk attack i just detta fall.

Syriska medier och en brittisk människorättsorganisation har berättat om en stor explosion nära flygplatsen och personer bosatta i centrala Damaskus, som ligger 25 kilometer bort, ska ha väckts av smällen.

En talesperson för den israeliska militären har nekat att kommentera händelsen. Men Israel har flera gånger tidigare attackerat vad man utpekat som vapentransporter till Hizbollah.

Uppgifter om skadade eller dödade i attacken saknas.


Åtalet mot AFA

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Utrikes

Tv-profilen Larry King död efter corona

Blev 87 år gammal.. "Han hade en unik och långvarig talang."0 

Ygeman vill tvinga nätjättar att radera "hat och hot"

Regeringen kräver hårdare EU-lagstiftning.. Polen vill göra tvärtom – begränsa vad sociala medieföretagen får ta bort.0 

Domare vägrar återställa Parler

Ställer sig på Amazons sida.. Hänvisar till "stormningen" av Kapitolium.0 

Vetenskap

Harvardprofessorn: Mystiska föremålet som passerade jorden var farkost från utomjordisk civilisation. Kan ha skickats för att studera jorden: "Vi kan identifiera artificiella objekt"0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0