Konflikten Israel-Palestina
Human Rights Watch sågar Israels förklaringar till våldet mot de palestinska demonstranterna i Gaza.

Israel sköt hundratals palestinier – anklagas nu för "allvarliga internationella brott"

Publicerad 3 april 2018 kl 12.10

Utrikes. Israeliska befälhavare beordrade olagliga skjutningar av hundratals palestinier under demonstrationerna i Gaza den 30 mars. Det slår Human Rights Watch fast på sin hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

14 dödades och hundratals skadades av skarp ammunition under fredagens demonstrationer i Gaza, som arrangerades mot Israels olagliga ockupation av palestinsk mark.

Det rapporterar nu Human Rights Watch, som också fastslår att skjutningarna av demonstranterna var olagliga.

Organisationen pekar ut israeliska befälhavare, som ska ha givit order om att skjuta palestinierna, oavsett om de utgjorde något reellt hot. Det räckte med att demonstranterna kom för nära stängslet till Israel.

Den israeliska försvarschefen Gadi Eizenknot ska dagen innan protesten ha meddelat att man skulle skicka ut hundratals krypskyttar längs gränsen mellan Israel och Palestina för att "använda kraftigt våld".

Den 29 mars postade talesmannen för Israels premiärminister Benjamin Netanyahu en video av en man som sköts i benet och påpekade att: "Det här är det minsta som alla som försöker korsa säkerhetsstängslet mellan Gaza och Israel kommer att möta."

I fredags morse twittrade Israels försvarsminister Avigdor Lieberman på arabiska att "den som närmar sig gränsen sätter sitt liv på spel".

Enligt hälsodepartementet i Gaza skadades 1.415 palestinska demonstranter, varav 758 av skarp ammunition. Israel menar att det var betydligt färre än så.

Human Rights Watch har pratat med läkare som behandlade patienter på Shifa Hospital i Gaza City, som sade att de hade fått in 294 skadade demonstranter den 30 mars, de flesta med skador på underbenen från skarp ammunition. Fem dog, alla med huvud- och bröstskador.

Israel har hävdat att demonstranterna var våldsamma terrorister. Men enligt HRW har den israeliska regeringen inte kunnat presentera bevis på att stenkastare eller de några palestinier som använde annat våld utgjorde något hot mot soldaterna på andra sidan stängslet.

Israel har också försvarat sig med att 10 av de dödade palestinierna var kända "terrorister" från Hamas. Problemet med det resonemanget, menar HRW, är att man kan inte skjuta ihjäl människor baserat på påstådd tidigare verksamhet och trots att de inte utgör något hot.

"Att ta sig in i en förbjuden zon ska inte vara ett brott som straffas med döden", skriver Human Rights Watch.

HRW har tagit del av filmer som bland annat visar hur en bedjande palestinsk man skjuts i benet under en bön. Andra videor som granskats visar hur demonstranter skjuts medan de långsamt går mot gränsen utan något i händerna eller bara håller en palestinsk flagga eller går tillbaka från gränsen. Intervjuer med sex vittnen, inklusive tre journalister, visar att soldater sköt på män som befann sig i området mellan demonstrationerna och stängslet trots att de inte utgjorde något allvarligt hot mot någon på andra sidan staketet.

Även om vissa demonstranter i närheten av gränsen brände däck och kastade stenar, har HRW inte hittat några som helst bevis på att någon demonstrant använde skjutvapen, skriver organisationen.

– Israels soldater använde inte bara övervåld, utan agerade uppenbarligen på order som garanterade ett blodigt militärt svar på de palestinska demonstrationerna. Resultatet blev förutsebara dödsfall och skador på demonstranter på andra sidan gränsen som inte utgjorde något överhängande hot mot någons liv, säger HRW:s Mellanösternansvarige Eric Goldstein i ett uttalande.

Human Rights Watch uppmanar nu Internationella brottmålsdomstolen (ICC) att inleda en formell förundersökning om "allvarliga internationella brott i Palestina". Den 1 april sade dock Avigdor Lieberman att det inte kommer bli någon officiell undersökning om händelserna den 30 mars och att den israeliska regeringen inte kommer samarbeta med någon internationell utredning.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0