Alternativ för Sverige
Jeff Ahl tänker inte ta någon sida i konflikten.

Israelbråk kring AFS

Publicerad 21 juni 2018 kl 10.30

Inrikes. Stefan Torssell, skribent på Nya tider, kräver nu att Alternativ för Sverige blir ett proisraeliskt parti. Annars har det ingen chans att komma in i riksdagen, menar han.

Dela artikeln

Tre månader efter bildandet av Alternativ för Sverige höjs nu röster för att partiet ska ställa sig på Israels sida i den så kallade Palestinakonflikten.

Det är Nya tider-skribenten Stefan Torssell som vill veta var partiet står i frågan.

"Ett oklart eller ofullständigt svar betraktar jag som att Afs intar en Israelfientlig hållning och därmed är beredd att dra med sig den nationella rörelsen ut i nazismens ödsliga tassemarker", skriver han i en långdragen artikel på Samhällsnytt.

Torssell påpekar att Sverigedemokraterna är det mest "pro-judiska partiet" av alla partier i riksdagen, vilket enligt honom har varit ett "genialt" drag. Detta eftersom SD på så sätt har sluppit angrepp om "antisemitism".

2011 skrev Gustav Kasselstrand och William Hahne, som nu leder Alternativ för Sverige men som då drev Sverigedemokratisk Ungdom, en debattartikel i Aftonbladet som förespråkar en tvåstatslösning mellan Israel och Palestina.

"Ett erkännande av en palestinsk stat skulle sätta press på Israel att följa internationell rätt och upphöra med såväl handelsblockaden som koloniseringen", skrev de båda då.

Tvåstatslösningen grundar sig på internationell rätt, men enligt Torssell är det helt fel att stödja en sådan lösning.

"Innan jag fortsätter kan det vara bra för läsarna att känna till min ståndpunkt. Jag försvarar det judiska folkets rätt till sitt eget land och det judiska folkets rätt att själva forma sin framtid. Jag är emot en tvåstatslösning för Israel", skriver han.

Torssell tycks mena att en proisraelisk hållning, och ett nej till en tvåstatslösning, är en förutsättning för att komma in i riksdagen.

"Minsta tvekan från Afs på den punkten gör att jag bedömer att partiet för alltid kommer att vara dömt att stå utanför riksdagen", säger han.

Alternativ för Sverige intar nu en betydligt mer opartisk ställning än vad Kasseltrand och Hahne gjorde 2011. Väl medvetna om känsligheten i frågan, som blivit någon av en vattendelare mellan så kallade nationella och Sverigevänner, svarar de att man inte tänker ta sida i konflikten, eftersom den enligt dem inte har någonting med Sverige att göra.

Sverige har egna problem att lösa, menar man.

"Vad palestinier och israeler har för otalt med varandra är fullkomligt oviktigt och kommer aldrig vara en fråga som Alternativ för Sverige tar ställning i. Vi har ett land att rädda, nämligen vårt eget. Torssell får däremot gärna förklara varför Israel är viktigare än Sverige. Sveriges framtid är för oss det enda som betyder något – delar av vårt land står bokstavligen i brand. Svenskarna är vårt folk och svenska politikers uppdrag är att kämpa för sitt folks intressen – ingen annans!", skriver riksdagsledamoten Jeff Ahl i en replik på Samhällsnytt.

I skrivande stund har Stefan Torssell inte besvarat Ahls fråga.


Nyheter från förstasidan

Bidragsfuskande ministern ska stoppa bidragsfusk

"Nu blir det enkelt att komma åt fusket". Försäkringskassan ska få hjälp kontrollera det utbredda så kallade VAB-fusket.0 

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0