Ibizaskandalen

Israelisk media: Mossad kan ligga bakom skandalvideon i Österrike

Publicerad 28 maj 2019 kl 15.02

Utrikes. Israels underrättelsetjänst Mossad anklagas för att ha läckt skandalvideon som sänkte Österrikes invandringskritiska regering. Detta för att stoppa europeisk nationalism från att växa, uppger Israels mest lästa tidning Ynet News.

Gilla artikeln på Facebook

Den så kallade Ibizaskandalen i Österrike kan ha varit ett verk av Mossad. Det hävdar i varje fall Rudolf Adam, tidigare diplomat och biträdande chef för Tysklands underrättelsetjänst.

Syftet ska ha varit att stoppa europeisk nationalism från att växa, då det i längden skulle kunna hota judar, skriver han i tyska Cicero.

Rudolf Adam utesluter att andra europeiska länder ligger bakom komplotten, som beskrivs som landets största skandal sedan andra världskriget. Likaså frikänner han USA och Ryssland, som hade goda relationer med Österrikes regering. Och Kina eller arabvärlden hade inget som helst intresse i österrikisk politik, menar han.

Enligt Adam finns det bara ett enda land som har både arbetsstyrka och teknisk förmåga att kunna genomföra en liknande operation och som dessutom har ett tydligt motiv att göra det, och det är Israel.

"Det judiska samhället i Europa fruktar en framväxt av antisemitism och förintelseförnekelse. Israel har ett intresse av att främja vänskaplig politik gentemot sig och mot det judiska samhället i Europa, och om högerradikala rörelser fortsätter att växa kan EU:s politik bli mer extrem och skadlig för judiska samhällen", skriver Rudolf Adam.

Men anklagelserna tas inte emot väl. Konferensen för europeiska rabbiner, som består av hundratals rabbiner över Europa, menar att Adams beskyllning i sig liknar antisemitism.

Det var i mitten av maj som det avslöjades att FPÖ-ledaren och dåvarande vicekanslern i Österrike Heinz-Christian Strache fastnat på band när han erbjöd offentliga upphandlingar i utbyte mot kampanjstöd från en rysk oligark. Skandalen har nu lett till att hela den invandringskritiska regeringen med Sebastian Kurz i spetsen fallit. Folk undrar dock varför samtalet spelades in och vem som läckte det.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Våldsamma scener i Östeuropa. By gick samman för att hämnas sexmordet på 8-åringen.0 Plus

Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0 

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0