Advokatsamfundets ledamot Catrin Listad, 40, fick ge ifrån sig sin Rolex-klocka när den tolv år yngre pojkvännen skulle köpa vapen och ammunition.

"Jag älskar honom": Kvinnlig advokat inledde förhållande med grovt kriminell klient

Publicerad 9 mars 2021 kl 10.35

Lag & Rätt. Advokaten Catrin Listad, 40, inledde ett kärleksförhållande med en grovt kriminell yngre klient som nu åtalas för mordförsök efter en skjutning i Gävle. Den kriminelle 28-åringen ska bland annat ha sålt Listads Rolex-klocka för att köpa vapen – och poserat med knark och ammunition i hennes lägenhet.
– Jag älskar honom, förklarade advokaten i polisförhör.

Gilla artikeln på Facebook

© R1 Advokater

Catrin Listad

Den 28-årige muslimen är en av sex invandrare som på måndagen åtalades efter flera skjutningar i Gävle och Uppsala. Händelserna har kopplingar till kriminella nätverk.

Själv åtalas 28-åringen bland annat för mordförsök i Gävle den 5 augusti 2020 samt stämpling till mord på en grupp personer som skulle skjutas med automatvapen på en fest i Borlänge i september.

Den åtalade mannen hade tidigare inlett ett förhållande med sin advokat, den tolv år äldre Catrin Listad – som förekommer flitigt i den nu aktuella brottsutredningen. Enligt åtalet umgicks paret "tätt tillsammans".

– I det sista förhöret medgav hon att hon hade haft en relation med honom och sa att hon älskade honom, säger kammaråklagare Joakim Johansson till Arbetarbladet.

Av förundersökningen framgår bland annat att 28-åringen hade tagit hennes Rolex-klocka för att sälja och skaffa vapen ammunition samt att Catrin Listad "var angelägen om att han skulle bära skyddsväst den 15 september 2020".

Detta upptäckte polisen när de i hemlighet avlyssnade parets förtroliga telefonsamtal.

Listad slipper själv åtal
Catrin Listad, som är delägare i advokatfirman R1 Advokater, skickade enligt åtalet ett mejl till en polis som ledde utredningen om en skjutning och krävde att beslagen av 28-åringens skyddsväst och telefon skulle hävas. Hon köpte också en Apple-telefon till 28-åringen, och i september bodde paret på hotell i Stockholm.

Listad misstänktes tidigare under utredningen för medhjälp till grovt vapenbrott. Åklagaren kunde dock inte bevisa att 40-åriga advokaten kände till att pojkvännen hade på sig ett vapen när hon transporterade honom i en bil. Åklagaren kommer dock att anmäla Listad till Advokatsamfundet

Kärleksrelationen tycks ha varit skakig. I ett senare samtal framgick att 28-åringen misstänkte Catrin Listad för att själv ha legat bakom en skjutning mot honom.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Klarna värt 262 miljarder när svenskar lånar till flygtaxi och hemkörd mat

"Meet the jetsons".. Inkassojätten skär guld med pennkniv när Svensson lånar och glänser som aldrig förr.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.