Lene Haug/CC-BY-NC-ND

Jämställda förhållanden sämst

Publicerad 30 september 2012 kl 10.13

Vetenskap.De relationer där mannen och kvinnan delar lika på hushållssysslorna, eller där mannen gör mer, leder oftare till skilsmässor än mer traditionella dito. Det framgår i en ny norsk studie.

Gilla artikeln på Facebook

I en färsk rapport från det norska vetenskapliga institutet NOVA har tusentals par följts under en längre tid för att kunna utvärdera deras relationer. I självrapporterad data har personerna i studien fått uppge bland annat hur de ser på sina relationer och hur de fördelar hushållsarbetet, tar hand om barn, med mera.

Forskaren Thomas Hansen förklarar:

– Man skulle kunna tro att skilsmässor förekommer oftare i mindre jämställda förhållanden, men våra siffror visar snarare det motsatta.

Studien visar, tvärt emot populära föreställningar, att en lika delning av hushållssysslorna leder till markant större risk att förhållandet slutar i separation eller skilsmässa. Hos par där män och kvinnor står för lika delar av hushållsarbetet är sannolikheten för skilsmässa 50 procent högre än för "mer traditionella par" där kvinnan gör mest.

Hos de par där mannen gör mer hushållsarbete än kvinnan är sannolikheten för skilsmässa extremt hög – hela 78 procent mer än för traditionella par.

I studien var det kvinnan som gjorde mest hushållsarbete hos 74 procent av paren medan 23 procent av paren delade lika. Männen gjorde mest hos 4 procent av paren som ingick i studien.

När forskarna bakom rapporten kompenserar för olika variabler, så som antal barn, ålder samt hur tillfredsställda paren är med sina förhållanden, ökar skillnaden avseende sannolikheten för skilsmässa mellan traditionella par och mer moderna ännu mer.

Rapporten visar också att fördelningen av hushållsarbetet har liten betydelse för hur nöjda kvinnor är med sina förhållanden, samt ingen betydelse för hur nöjda männen är.

Forskarna spekulerar om olika orsaker till varför resultaten blev som de blev. Bland annat tror de att delningen av hushållssysslor i sig kan leda till fler vardagskonflikter och därmed skilsmässor. Andra möjliga orsaker som dryftas är att könsroller och samhällets krav kan sätta mer press på jämställda förhållanden, vilket leder till  fler skilsmässor, eller att par som inte delar hushållsarbetet lika har en annan syn på äktenskapet som sådant, vilket påverkar sannolikheten för skilsmässa.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Guldjättar flyr Comex. Nu ska handeln med guld bedrivas i London istället.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Få stockholmare har antikroppar mot covid-19. Hittades endast i 7,3 procent av insamlade blodprover.0 

Storbanker manipulerar ned guldpriset under corona. Saboterar metallens status som "säker tillflyktsort".0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus