Jävsanklagad domare dömer i Ekeroth-mål

Publicerad 11 februari 2020 kl 15.23

Lag & Rätt. Justitierådet Cecilia Renfors får sitta kvar som domare i Kent Ekeroths mål mot SVT. Detta trots att Ekeroth har invänt att hon är jävig eftersom hon uttryckt sig starkt kritiskt mot Sverigedemokraterna, rapporterar Samhällsnytt.

Gilla artikeln på Facebook

Målet, som nu har gått hela vägen upp till Högsta domstolen, avser SVT:s användning av den före detta SD-toppen Kent Ekeroths så kallade järnrörsfilm och huruvida den statliga tv-jätten har brutit mot upphovsrätten.

Den sista delen i rättegången hölls förra veckan och Ekeroth riskerar personlig konkurs om han förlorar och tvingas betala SVT:s rättegångskostnader.

Högsta domstolen har beslutat att låta justitierådet Cecilia Renfors, som uttryckt sig starkt kritiskt mot SD, sitta kvar som domare i målet mot SVT. Detta trots att Ekeroth hade invänt att hon är jävig.

Renfors bakgrund uppvisar starka antipatier mot SD, enligt Samhällsnytt.

När Renfors satt i granskningsnämnden ställde hon sig bakom SVT:s policy om att särbehandla Sverigedemokraterna negativt, rapporterade tidningen Nyheter Idag i november.

– Nämnden har tillåtit att programledare gör någon form av avståndstagande från SD, på ett sätt som inte skulle fungera om det gällde ett annat parti. Det har att göra med vad SD enligt sina program står för och mot bakgrund av att det finns en så kallad demokratibestämmelse i radio- och tv-lagen som talar om att programföretag får ta ställning för alla människors lika värde, sade Renfors då.

Ett av de tillfällen SVT tog avstånd från SD var när just Kent Ekeroth höll ett tal på partiets landsdagar.

I varje instans har rätten tillfrågat parterna om de inte kan förlikas, alltså komma överens utan att rätten behöver avgöra. Ekeroth har i varje läge tackat ja, men SVT har hela tiden vägrat.

– Det är underligt att SVT inte ens ville lyssna, säger Ekeroth till Samhällsnytt. Istället använder de i lugn och ro skattebetalarnas pengar för att driva på fallet. För dem spelar det ju ingen roll med 5-6 miljarder i budget varje år medan jag riskerar personlig konkurs.


Video: Vrålar om Allah. Kvinnorna fick gå för sig under muslimernas maffiga maktdemonstration på Malmös gator.0 Plus

Svenska ungdomar utsattes för glåpord vid McDonalds. Flickan som gav svar på tal dömd för att ha "förolämpat" den 29-årige invandraren.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lamotte hade skottsäker väst i SVT: "Den hotbilden jag lever med"

Journalisten fick skulden för gängens våld "Jag lägger skulden på båda", sade en invandrare i det skattefinansierade programmet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Mer från Lag & Rätt

Kvinna delade mem som ifrågasätter Förintelsen – döms

27-åringen anmäldes av Näthatsgranskaren.. Hovrätten: Bilden "ger uttryck för missaktning mot bland annat judar som grupp".0 Plus

Dan Park riskerar fängelse igen – för att ha svarat på åklagarens fråga i rätten

Undrade retoriskt om man bör dömas för HMF om man handlar mat för "88 kronor".. "Jag tycker inte att man ska få uttrycka sig på det här sättet!" dundrade den kvinnliga åklagaren då.0 Plus

Advokat: Sverige på väg att bli en polisstat

David Massi jämför landet med dystopin "1984".. Lagen om hemlig dataavläsning mer långtgående än många tror.0 

51-årig afghan våldtog barn – slipper utvisning

Övergreppen pågick i flera år mot olika offer.. Men hovrätten anser att våldtäktsmannen ska få stanna i Sverige.0 

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0