Jävsanklagad domare dömer i Ekeroth-mål

Publicerad 11 februari 2020 kl 15.23

Lag & Rätt. Justitierådet Cecilia Renfors får sitta kvar som domare i Kent Ekeroths mål mot SVT. Detta trots att Ekeroth har invänt att hon är jävig eftersom hon uttryckt sig starkt kritiskt mot Sverigedemokraterna, rapporterar Samhällsnytt.

Gilla artikeln på Facebook

Målet, som nu har gått hela vägen upp till Högsta domstolen, avser SVT:s användning av den före detta SD-toppen Kent Ekeroths så kallade järnrörsfilm och huruvida den statliga tv-jätten har brutit mot upphovsrätten.

Den sista delen i rättegången hölls förra veckan och Ekeroth riskerar personlig konkurs om han förlorar och tvingas betala SVT:s rättegångskostnader.

Högsta domstolen har beslutat att låta justitierådet Cecilia Renfors, som uttryckt sig starkt kritiskt mot SD, sitta kvar som domare i målet mot SVT. Detta trots att Ekeroth hade invänt att hon är jävig.

Renfors bakgrund uppvisar starka antipatier mot SD, enligt Samhällsnytt.

När Renfors satt i granskningsnämnden ställde hon sig bakom SVT:s policy om att särbehandla Sverigedemokraterna negativt, rapporterade tidningen Nyheter Idag i november.

– Nämnden har tillåtit att programledare gör någon form av avståndstagande från SD, på ett sätt som inte skulle fungera om det gällde ett annat parti. Det har att göra med vad SD enligt sina program står för och mot bakgrund av att det finns en så kallad demokratibestämmelse i radio- och tv-lagen som talar om att programföretag får ta ställning för alla människors lika värde, sade Renfors då.

Ett av de tillfällen SVT tog avstånd från SD var när just Kent Ekeroth höll ett tal på partiets landsdagar.

I varje instans har rätten tillfrågat parterna om de inte kan förlikas, alltså komma överens utan att rätten behöver avgöra. Ekeroth har i varje läge tackat ja, men SVT har hela tiden vägrat.

– Det är underligt att SVT inte ens ville lyssna, säger Ekeroth till Samhällsnytt. Istället använder de i lugn och ro skattebetalarnas pengar för att driva på fallet. För dem spelar det ju ingen roll med 5-6 miljarder i budget varje år medan jag riskerar personlig konkurs.


Isolering från kvinnor ny strategi mot falska anmälningar. Män i finansbranschen undviker affärsluncher, möten i enrum, vägrar sitta bredvid kvinnliga kollegor på flyget och bokar hotellrum på olika våningar.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0