OUTSOURCAS? Här indiska journalister som arbetar via internet från kontor i Indien till en bråkdel av kostnaden för svenska dito.
Mark Hillary/CC-BY

Jobbannonser favorit när journalister surfar på arbetstid

Publicerad 28 juni 2013 kl 17.50

Media.Överhängande varselhot och osäkra anställningar via bemanningsföretag – det är verkligheten för många journalister i Sverige och Fria Tiders granskning visar föga överraskande att platsannonsbanker är en av de populärare sajterna när journalister surfar på arbetstid.

Gilla artikeln på Facebook

Mediacreeper är ett verktyg som kan läggas in på en sajt för att kartlägga när anställda på olika medier besöker sajten. Ett annat verktyg är Creeper – där kartläggs istället besökare från myndigheter.

Bland sajter som använder sig av Mediacreeper återfinns bland annat Piratpartiets sajt, bildbyrån Blåljus, Avpixlat, Kent Ekertoths (SD) blogg, med flera.

Den överlag populäraste sajten för journalisterna att besöka av de anslutna sajterna är dock vakanser.se, som är en sammanställning av flera platsannonsbanker. Särskilt flitiga besökare till sidan är journalister på Bonnierägda TV4, där det nyligen blev klart att en hel underkanal skulle läggas ner, samt journalister på Aftonbladet, som skurit ned stort i redaktionen de senaste åren.

I och med den stora mediebevakningen av Kenth Ekeroths mejlkonversationer med Avpixlat de senaste dagarna har dock den maktkritiska bloggen gått om vakanser.se som mest besökt – möjligen tillfälligt.

Från 2012 till 2013 ökade den öppna arbetslösheten bland journalister med 18 procent, enligt statistik från Arbetsförmedlingen, som bedömer att arbetsmarknaden för journalister är särskilt dålig.

Läs också:
Gråt när var femte går från Sydsvenskan


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Media

SVT anklagas för ny flyktingbluff

Kritiken: "Direkt pinsamt.". "Ondgjorde" sig över att Kanada tog emot en "kvotflykting" mer.0 

CNN-runkarens plågsamma comeback

"Jag känner att vi bör ta upp det här som har hänt...". Tillbaka i rutan efter att ha onanerat inför kollegorna.0 Plus

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0