Bilbränder i Sverige
Morgan Johansson.

Johansson: "Jag är förbaskat trött på de här ligisterna"

Publicerad 17 augusti 2016 kl 15.01

Inrikes. För nionde natten i rad brann bilar i Malmö. Under eftermiddagen höll regeringen en blixtinkallad presskonferens och utlovade nya åtgärder mot fenomenet.

Dela artikeln

– Jag är som de flesta andra i landet förbaskat trött på de här ligisterna och den här förstörelselustan, sade justitieminister Morgan Johansson (S) enligt Ekot.

Han förklarade att det kan finnas "sociala förklaringar" till att man eldar upp bilar men underströk samtidigt att beteendet ändå inte kan accepteras.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, har över 2.000 bilar i Sverige brunnit mellan januari och juli i år. Under natten till onsdagen brann fyra bilar i Malmö, en i Lund, tre i Linköping och ett 20-tal bilar i en carportlänga i Norrköping.

Enligt Morgan Johansson ska brotten bemötas genom att skärpa straffskalan för skadegörelse och grov skadegörelse. Han vill också införa jourdomstolar så att den typen av brott kan lagföras snabbare.

– Vi måste också skärpa ungdomspåföljderna, det finns i dag ett glapp. De döms i dag antingen till böter eller fängelse. För dem som döms för mer allvarlig brottslighet borde en särskild "ungdomsövervakning" införas. Behandling i kombination med exempelvis fotboja är tänkbart, sade Morgan Johansson på presskonferensen.

Han vill också se över lagstiftningen om kameraövervakningen så att det blir lättare att sätta upp kameror på brottsutsatta platser samt ge utökade resurser till Brå  för det förebyggande arbetet.

– En bilbrand är en bilbrand för mycket, det påverkar ens område, skapar rädsla och är ett brott som man absolut inte ska ta lätt på, sade Morgan Johansson.


Nyheter från förstasidan

Skuldsatta dödsbon ökar när fler boomers dör

"Det kan bli en överraskning". Banken har förtur när den belånade generationen går bort.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Mer från Inrikes

Henke Larsson: Jag ser inte mig själv som svensk

"Betraktar mig själv som utlänning".. Har samma inställning trots 106 landskamper för Sverige.0 

Regeländring för invandrare. Hälften av alla som börjar SFI hoppar av idag.0 

Utsatta området tas över av konkursförvaltare. Nu har beslutet klubbats av Stockholms tingsrätt.0 

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur