Jonas Gardell har struntat i att bemöta den hårda kritiken från sina egna anhängare. "Du talar fint om samhällsansvar men ditt eget suger", skriver en av dem.

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499

Publicerad 13 mars 2020 kl 07.00

Kulturnyheter. Coronautbrottet hindrar inte vänster­komikern Jonas Gardell från att fortsätta med sin turné. Istället ringer arrangörerna runt för att få ner antalet åhörare till under 500, för hamna strax under gränsen för regeringens nya förbud mot större allmänna sammankomster. Draget väcker hård kritik.

Gilla artikeln på Facebook

Jonas Gardells show "Queen of fucking everything" hölls som planerat på Tibbleteatern i Täby på torsdagskvällen.

Inför föreställningen hade den 56-årige vänsterprofilen – som nyligen plockade ut 179 miljoner kronor i vinst från sitt företag – dock stött på ett problem. I onsdags beslutade nämligen regeringen att förbjuda allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med mer än 500 personer. Detta i syfte att begränsa spridningen av coronaviruset.

Gardell beskrev själv på Facebook hur han lyckades kringgå de nya reglerna genom att ringa runt till ett antal personer för att förmå dem att istället gå på en senare föreställning:

"Som de flesta vet har regering och myndigheter igår beslutat om att begränsa sammankomster till 500 personer för att försöka stoppa Corona-viruset. Tibbleteatern tar ca 540 personer. Det gör att vi under dagen ska försöka få tag på de som har biljetter längst bak för att istället erbjuda dem (bättre) biljetter till extraföreställningen eller när man kommer till teatern ikväll. Vi kommer inte kunna släppa in fler än 500."

Draget har väckt hård kritik – bland den öppet homosexuelle komikerns egna anhängare, vilket Nyheter24 har rapporterat om. "Jonas borde ta sitt ansvar och ställa in sin show", noterade en person i kommentarsfältet. "Hur f*n tänker du?" frågade en annan. "Du talar fint om samhällsansvar men ditt eget suger", löd en annan kommentar.

Gardell svarade dock inte på kritiken utan föreställningen i Täby hölls som planerat.

Även på Twitter är många kritiska till vänsterkomikerns beteende.

"Det är faktiskt helt sjukt att Jonas Gardell ringer runt till 40 pers för att få ner antalet gäster på sin show till 499. Cashen ska in", skriver en användare i ett inlägg som fått över 500 "gilla"-markeringar.

Andra användare jämför med artisten Thomas Di Leva, som istället har meddelat att han tills vidare ställer in alla sina konserter för att hjälpa till att begränsa smittspridningen.

Enligt Aftonbladet är personer som inte vågade besöka föreställningen i Täby upprörda över att de inte fick avboka sina biljetter.

– Det känns tråkigt att vi tar ansvar och stannar hemma, men inte arrangören i det här fallet, säger en av dem, Lena, till tidningen.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Kulturnyheter

Krav på att Trump digitalt raderas från Ensam hemma

Efter Twitter-avstängningen.. Föreslår digital bortretuschering av presidenten.0 

Här är Sveriges fulaste byggnad någonsin

Arkitekturskolan "klar vinnare".. "Har tagit fasta på vad människor finner trivsamt och vackert för att sedan göra precis tvärtom."0 

Mångfald och genus i ny barnbibel

Kulturmarxistisk satsning för de minsta.. Biskop försvarar att han tvingats kalla Gud för "han" på ett par ställen.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0 

"N***rtårtan" i topp när SVT summerar tiotalets största kulturdebatter. Lena Adelsohn Liljeroth (M) satte kniven i blackface-tårta 2012.0