Jonas Gardell har struntat i att bemöta den hårda kritiken från sina egna anhängare. "Du talar fint om samhällsansvar men ditt eget suger", skriver en av dem.

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499

Publicerad 13 mars 2020 kl 07.00

Kulturnyheter. Coronautbrottet hindrar inte vänster­komikern Jonas Gardell från att fortsätta med sin turné. Istället ringer arrangörerna runt för att få ner antalet åhörare till under 500, för hamna strax under gränsen för regeringens nya förbud mot större allmänna sammankomster. Draget väcker hård kritik.

Gilla artikeln på Facebook

Jonas Gardells show "Queen of fucking everything" hölls som planerat på Tibbleteatern i Täby på torsdagskvällen.

Inför föreställningen hade den 56-årige vänsterprofilen – som nyligen plockade ut 179 miljoner kronor i vinst från sitt företag – dock stött på ett problem. I onsdags beslutade nämligen regeringen att förbjuda allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med mer än 500 personer. Detta i syfte att begränsa spridningen av coronaviruset.

Gardell beskrev själv på Facebook hur han lyckades kringgå de nya reglerna genom att ringa runt till ett antal personer för att förmå dem att istället gå på en senare föreställning:

"Som de flesta vet har regering och myndigheter igår beslutat om att begränsa sammankomster till 500 personer för att försöka stoppa Corona-viruset. Tibbleteatern tar ca 540 personer. Det gör att vi under dagen ska försöka få tag på de som har biljetter längst bak för att istället erbjuda dem (bättre) biljetter till extraföreställningen eller när man kommer till teatern ikväll. Vi kommer inte kunna släppa in fler än 500."

Draget har väckt hård kritik – bland den öppet homosexuelle komikerns egna anhängare, vilket Nyheter24 har rapporterat om. "Jonas borde ta sitt ansvar och ställa in sin show", noterade en person i kommentarsfältet. "Hur f*n tänker du?" frågade en annan. "Du talar fint om samhällsansvar men ditt eget suger", löd en annan kommentar.

Gardell svarade dock inte på kritiken utan föreställningen i Täby hölls som planerat.

Även på Twitter är många kritiska till vänsterkomikerns beteende.

"Det är faktiskt helt sjukt att Jonas Gardell ringer runt till 40 pers för att få ner antalet gäster på sin show till 499. Cashen ska in", skriver en användare i ett inlägg som fått över 500 "gilla"-markeringar.

Andra användare jämför med artisten Thomas Di Leva, som istället har meddelat att han tills vidare ställer in alla sina konserter för att hjälpa till att begränsa smittspridningen.

Enligt Aftonbladet är personer som inte vågade besöka föreställningen i Täby upprörda över att de inte fick avboka sina biljetter.

– Det känns tråkigt att vi tar ansvar och stannar hemma, men inte arrangören i det här fallet, säger en av dem, Lena, till tidningen.


Nyheter från förstasidan

Malmös socialtjänst kräver ytterligare halv miljard för att betala ut socialbidrag

S-L-styret skyller på pandemin. Men enligt Sydsvenskan är det en bluff – kommunen backar oavsett corona.0 

Ekonominyheter

Guldjättar flyr Comex. Nu ska handeln med guld bedrivas i London istället.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus