Foto: Greenpeace

Jordens växter tar upp mindre kol än väntat

Publicerad 2 oktober 2012 kl 17.56

Vetenskap.Jordens kolbindande förmåga är sämre än vad många forskare tidigare trott. Detta har två ekologer kommit fram till efter en 13 år lång studie. Resultaten presenterades i den vetenskapliga tidskriften Nature igår.

Gilla artikeln på Facebook

Halten koldioxid i atmosfären stiger hela tiden till följd av förbränning av fossila bränslen såsom kol, olja och naturgas. Tidigare klimatmodeller har antagit att en stor del av detta kol tas upp och binds av jordens växtliv. Vissa forskare har hävdat att växterna till och med gynnas av en ökande tillgång på koldioxid och att de därmed skulle växa snabbare.

Men nu publicerar de två ekologerna Peter Reich och Sarah Hobbie verksamma vid University of Minnesota en studie som visar att dessa teorier är väl optimistiska. Förutom koldioxid kräver växter näring i form av nitrater och fosfater och brist på detta begränsar många gånger växtligheten. Tidigare modeller har inte tagit med tillgången till näring i beräkningarna.

Till sin hjälp har de båda ekologerna byggt särskilda odlingar där de höjt koldioxidhalten till den nivå man tror att jordens atmosfär kommer att ha år 2070. Studien har pågått i 13 år och inleddes alltså redan i slutet av 90-talet.

- Istället för att bygga en tidsmaskin och jämföra hur ekosystem uppför sig 2070, vilket är svårt att göra, så skapade vi helt enkelt 2070 års atmosfär på våra odlingar, säger ekologen Reich i en kommentar till tidningen Nature.

Koldioxid är en viktig växthusgas då den absorberar energi i de delar av det elektromagnetiska strålningsspektrum inom vilket jorden avger värmestrålning till rymden. Växthuseffekten är ett vetenskapligt belagt fenomen, viktig för livet på jorden och en förutsättning för ett behagligt klimat.

Många forskare fruktar dock att en stigande koldioxidhalt i atmosfären kan leda till att jordens medeltemperatur stiger, så kallad global uppvärming.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Guldjättar flyr Comex. Nu ska handeln med guld bedrivas i London istället.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Få stockholmare har antikroppar mot covid-19. Hittades endast i 7,3 procent av insamlade blodprover.0 

Storbanker manipulerar ned guldpriset under corona. Saboterar metallens status som "säker tillflyktsort".0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus