Journalister i strejk när högerman köper fransk PK-radio

Publicerad 28 juni 2021 kl 12.17

Media. Radiojätten Europe 1 var länge det självklara valet för Frankrikes politiskt korrekta. Men sedan den nye ägaren Vincent Bolloré försökt nå nya lyssnargrupper råder det inbördeskrig på radion. Journalisterna strejkar och Macron skickar in egna oligarker för att köpa upp andelar i bolaget och förhindra att kanalen blir mer konservativ, skriver vänstertidningen Jacobin Mag.

Gilla artikeln på Facebook

År 2016 köpte Bollorés medieföretag Vivendi in sig i tv-jätten Cnews, som sedan dess fick en mer konservativ inriktning. Nu försöker den franska regeringen och franska myndigheter förhindra att något liknande händer med Europe 1, efter att hans bolag köpt in sig i radiokanalens ägarbolag Lagardère.

Frankrikes mediemyndighet har tvekat inför att ge sig in i ägarstriden, men enligt Jacobin Magazine påstås president Emmanuel Macrons entourage ha legat bakom att Bernard Arnault plötsligt började öka sina andelar i företaget.

Arnault är en typisk fransk vänsteroligark som enligt tidningen ska ha fått i uppdrag av Macron att fungera som motvikt till Bolloré. Syftet ska vara att förhindra att en konservativ medieaktör bereder ut sig inför 2022 års presidentval.

En anställd på ett av Vincent Bollorés tidigare medieföretag berättar att det mellan 2007 och 2012, när hon jobbade där, fanns en informell överenskommelse om att hålla nere rapporteringen om Marine Le Pen och Frankrikes nationalistiska höger till ett absolut minimum. Men det politiska landskapet har förändrats sedan dess och nu är planen av allt att döma att nå just de grupper som då röstade på Nationella fronten.

"Sedan 2016, efter att Frankrikes traditionella blockpolitik brutit samman, har förändringarna i miljardärens medieägande också fått en ny riktning. Vare sig det beror på ren opportunism eller genuin övertygelse har Bolloré satsat sina slantar på att skapa en högerextrem pol i medielandskapet", skriver Jacobin Magazine.

Den 18 juni beslutade sig kanalens vänsterjournalister för att helt enkelt strejka i protest mot att kanalen fått nya ägare. "Vi vägrar bli ett nytt Cnews", är en av parollerna. Ett nytt "Fox News" påstods också vara under uppsegling.

– Vad Cnews pysslar med är att ge vissa sorts personer på högerkanten en plattform. Eller ja, "på högerkanten" är lite för snällt. Det handlar om personer inom extremhögern, säger vänstertidningens källa bland de strejkande journalisterna.

När Bolloré köpte upp Cnews 2016 strejkade också de befintliga vänsterjournalisterna, men det ledde inte till några förändringar. Och så verkar det bli även denna gång.

På onsdagen avblåstes strejken efter att ledningen erbjudit vänsterjournalister som vill sluta vissa ekonomiska förmåner i utbyte mot att de lämnar bolaget frivilligt, enligt Jacobin Magazine.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Marine Le Pen utmanas från höger

TV-känd intellektuell går till val på att stoppa "befolkningsbytet". Nu väntas Éric Zemmour tar upp kampen om de franska högerväljarna.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.