Övergreppen på We are Sthlm
DN:s chefredaktör Peter Wolodarski, infälld i bild.

Journalistförbundet i Norge bekräftar: DN mörkade sexattackerna

Publicerad 14 januari 2016 kl 00.58

Media. Det norska journalistförbundets facktidning Journalisten bekräftar nu Nyheter Idags uppgifter om att Dagens Nyheter mörklagt de omfattande sexövergreppen under "We Are Sthlm". DN:s redaktionschef Caspar Opitz vägrar dock svara på frågor utan nöjer sig med att stämpla Nyheter idag som en "högerpopulistisk hatsajt".

Dela artikeln

Den norske journalisten Helge Øgrim har varit i kontakt med Nyheter Idags källor – en en polispsykolog och en polisinspektör som var i tjänst i samband med att de hundratals sexövergreppen begicks under ungdomsfestivalen i centrala Stockholm.

De bekräftar det som tidigare framkommit – nämligen att DN:s journalist Hanne Kjöller inledningsvis var intresserad av att skriva om övergreppen under Zara Larssons konsert den 15 augusti men att hon slutade höra av sig när hon fick reda på att gärningsmännen var ensamkommande flyktingbarn.

Psykologen berättar att han valde att tipsa Kjöller eftersom hon tidigare skrivit om kontroversiella frågor. Men när han berättade att gärningsmännen var unga män från Afghanistan ändrade DN-journalisten plötsligt tonläge.

– Jag tänkte direkt att hon trodde att jag var rasist. Hon ställde inga frågor om angriparna, säger han till Journalisten.

När Hanne Kjöller släppte frågan tog han istället kontakt med Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmunson, som dock valde att inte höra av sig.

– Jag kände mig maktlös. Båda skriver om frågor som få vågar tala om, så jag antog att det inte gick. Klimatet i Sverige är absurt, säger psykologen.

Polisinspektören berättar å sin sida att omkring 200 män omhändertogs av polisen i samband med sommarens "We Are Sthlm"-festival i Kungsträdgården i Stockholm.

Han tror inte heller en sekund på DN:s bortförklaring att man inte lyckades få uppgifterna om massövergreppen bekräftade hos polisen.

– Det skulle ha varit lätt, otroligt lätt. Journalister ringer varje dag till polisen för att fråga: "Hur många har anhållits eller tagits i förvar. Hur är situationen där eller där?" Det finns inte en chans att polismannen som svarar inte skulle berätta hur många människor som anhållits eller satts i förvar.

– Dessutom fanns arrangörer, ordningsvakter, mammor och pappor, socialtjänsten och kyrkan på plats. Det var massor av folk där från samhällets sida, fortsätter polismannen, som säger att han förgäves försökte få tag på Hanne Kjöller minst fem gånger för att berätta om övergreppen – men att han till slut gav upp.

DN:s redaktionschef Caspar Opitz har tidigare uttalat sig i svenska Journalisten och då påstått att uppgifterna om tidningens mörkläggning är "lögnaktiga påståenden från alternativsajter". Men till norska Journalisten har han inte tid att ge någon kommentar, påstår han.

Istället nöjer han sig med att skicka ett kort skriftligt svar till den norske journalisten:

"Hej igen Helge, du får själv välja om du vill citera anklagelser från en högerpopulistisk hatsajt eller inte", skriver Caspar Opitz.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.