Fallet Julian Assange

Julian Assange gripen på begäran av USA

Publicerad 11 april 2019 kl 15.16

Utrikes. Wikileaks-grundaren Julian Assange, som under torsdagen greps av brittisk polis sedan Ecuador avslutat hans politiska asyl, ska nu även ha gripits på begäran av USA.

Gilla artikeln på Facebook

Wikilieaks grundare Julian Assange ska nu inte bara ha gripits av brittisk polis, utan även på begäran av amerikanska myndigheter.

Det skriver Londonpolisen i ett pressmeddelande, och förklarar att det handlar om en utlämningsorder. 

Enligt Wikileaks har USA begärt honom utlämnad för att ha publicerat känslig information om landets krig.

"Assange har gripits i samband med en amerikansk utlämningsorder om 'konspiration med Chelsea Manning' för att ha publicerat Irak War Logs, Cablegate, Afghan War Logs, alltså precis den förföljelse som han 2012 beviljades asyl för enligt 1951 flyktingkonvention", skriver Wikileaks på Twitter.

Assange väntas ställas inför en domare senare under torsdagen.

Ove Bring, professor emeritus i folkrätt vid Stockholms universitet, hävdar dock att ett utlämnande till USA absolut inte kommer ske om Assange riskerar dödsstraff.

– Det finns principer i den Europeiska konventionen för mänskliga rättigheter som säger att man inte lämnar ut någon till att sitta i en korridor och vänta på ett dödsstraff. Det är att likställa vid tortyr, säger Ove Bring, till Ekot.

Även i annat fall tror professorn inte på en utlämning, eftersom det rör sig om ett politiskt brott, och demokratier brukar inte lämna ut personer på sådana grundar, menar han. Han tror Assange kommer ställas inför rätta i Storbritannien för det brott han misstänks för där, alltså att han avvikit från ett borgensåtagande.

Men även Sverige kan komma att återuppta sexbrottsutredningen mot honom, som inleddes efter att han haft sex med svenska feminister.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

59 coronadöda i Sverige senaste dygnet

Kraftig ökning av dödsfall. Antalet avlidna har mer än fördubblats på tre dagar.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Mer från Utrikes

Vetenskap

Svenska forskare tar reda på om corona sprids i luften. Tros smitta via aerosoler – små luftburna partiklar.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0