Maktstriden i SD
Ur överläkarens anmälan mot Mattias Karlsson.

Karlsson anmäls för extremtexten

Publicerad 11 mars 2015 kl 19.48

Inrikes. Idag kunde Fria Tider berätta att Mattias Karlsson anklagas för att ha skrivit en kontroversiell text på den nationalistiska bloggportalen Motpol under pseudonymen "Anders Lundgren". Nu anmäls SD-toppens tilltag av en överläkare och SD-veteran i Skåne.
 – Om SD ska kunna växa inom den breda borgerligheten så måste ledande företrädare leva som de lär, säger överläkaren till Fria Tider.

Dela artikeln

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson har anmälts till partiets medlemsutskott för ideologisk avvikelse. Bakgrunden är att han anklagas för att i hemlighet ha bidragit med material till bloggportalen Motpol – som han själv anklagar för att vara "neofascistisk".

Det är en skånsk överläkare och mångårig medlem i partiet som har valt att anmäla SD-toppen.

Fria Tider har tagit del av brevet där läkaren beskriver bakgrunden till anmälan. Han påpekar bland annat att flera andra medlemmar tidigare har utretts för liknande fall av påstådd "ideologisk avvikelse".

De grunder för uteslutning som anges i anmälan är att Mattias Karlsson har "gillat" ett inlägg på Facebooksidan "A Handbook of Traditional Living". Det andra beviset mot SD-toppen är en lång text på bloggportalen Motpol som Mattias Karlsson uppges ha medverkat till under pseudonymen Anders Lundgren. Karlsson har själv i andra sammanhang betecknat både Facebook-sidan och Motpol som "neofascistiska".

SD-läkaren uppger sig vara bekymrad över utvecklingen i den alltmer toppstyrda partiorganisationen.

”Genom att förbjuda medlemmar att ta del av alternativ media har SD plötsligt blivit mer politisk korrekt än de som vi själva brukar anklaga för politisk korrekthet”, skriver han i sin anmälan.

Den skånska överläkaren uppger att han genom anmälan vill se om det råder "likhet inför lagen" inom Sverigedemokraterna.

– Det blir ett sorts test för att se om interndemokatin i det här partiet fungerar som den ska, säger han till Fria Tider.

Överläkaren tror visserligen att SD-ledningens så kallade nolltolerans kan ha hjälpt partiet att locka väljare inom den breda borgerligheten, men menar att systemet med uteslutningar också kan användas som ett politiskt redskap för att bli av med företrädare som konkurrerar om makten.

– Det är viktigt att alla är lika inför lagen även inom Sverigedemokraterna, säger överläkaren till Fria Tider.

Medlemsutskottets ordförande Magnus Olsson från Malmö har nu i uppgift att bereda ärendet om Mattias Karlsson ska uteslutas ur partiet.

Förtydligande tillagt i efterhand: Inför valet 2014 var det bara en överläkare i Malmö som kandiderade och sedermera blev personvald för SD. Fria Tider vill därför förtydliga att denne överläkare, Mats Erlandsson, specialist i anestesi- och intensivvård, inte är den läkare som har anmält Mattias Karlsson.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.