Justitieministern tar över migrationsfrågor

Publicerad 3 oktober 2014 kl 21.38

Politik. Det blir, något oväntat, justitieminister Morgan Johansson som tar över alla frågor som har att göra med migration och integration.

Gilla artikeln på Facebook

© Socialdemokraterna

Justitieminister Morgan Johansson tar över ansvaret för Sveriges invandringspolitik.

Alliansens båda ministerposter skrotas helt och istället anser alltså den nya regeringen att frågor som har med invandring att göra sorterar under justitieministerämbetet. Under dagen idag förklarade Morgan Johansson att han tänker bjuda in oppositionen för överläggningar kring den kaosartade invandringspolitik som han fått ärva från alliansen.

– Det är en stor och viktig uppgift. Jag ska bjuda in de borgerliga partierna till samtal om vi ska kunna hantera situationen. Vi står inför en allvarlig utmaning, sade han till Sydsvenskan.

Allvarlig utmaning är politisk svenska för allvarligt problem.

Det är ännu oklart om Johansson tänker fortsätta alliansens miljardrullning på en ständigt ökande invandring, eller om han tänker återgå till den något mer återhållsamma politik som tidigare S-regeringar har förespråkat. Han har tidigare däremot erkänt att invandringen kostar stora summor pengar för Sverige.

I september 2007 gjorde Johansson ett uttalande på sin blogg där han skrev att anledningen till att socialbidragskostnaderna i Sverige då inte minskade, trots förbättrad ekonomi och minskad arbetslöshet, bland annat berodde på invandringen.

"Hur kan det t ex komma sig att trots den starka tillväxten, så minskar inte socialbidragskostnaderna? Första halvåret 2007 betalades det ut 4,7 mdr kronor i socialbidrag, lika mycket som året före. Det beror på en ökad invandring, men också på sänkt a-kassa, och nedskärningar i vuxen- och arbetsmarknadsutbildningen", skrev han då.

Om detta blir något som Johansson tar fasta på i sin nya ministerroll återstår dock att se.


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Utropspriset för Jerzy Sarneckis lyxvilla: 29 miljoner

Dags för miljöombyte för 74-årige vänsterprofilen. "Fantastiska villan" på Lidingö har "svävande trappa" och stor pool.0 

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0