Justitieministern tar över migrationsfrågor

Publicerad 3 oktober 2014 kl 21.38

Politik. Det blir, något oväntat, justitieminister Morgan Johansson som tar över alla frågor som har att göra med migration och integration.

Gilla artikeln på Facebook

© Socialdemokraterna

Justitieminister Morgan Johansson tar över ansvaret för Sveriges invandringspolitik.

Alliansens båda ministerposter skrotas helt och istället anser alltså den nya regeringen att frågor som har med invandring att göra sorterar under justitieministerämbetet. Under dagen idag förklarade Morgan Johansson att han tänker bjuda in oppositionen för överläggningar kring den kaosartade invandringspolitik som han fått ärva från alliansen.

– Det är en stor och viktig uppgift. Jag ska bjuda in de borgerliga partierna till samtal om vi ska kunna hantera situationen. Vi står inför en allvarlig utmaning, sade han till Sydsvenskan.

Allvarlig utmaning är politisk svenska för allvarligt problem.

Det är ännu oklart om Johansson tänker fortsätta alliansens miljardrullning på en ständigt ökande invandring, eller om han tänker återgå till den något mer återhållsamma politik som tidigare S-regeringar har förespråkat. Han har tidigare däremot erkänt att invandringen kostar stora summor pengar för Sverige.

I september 2007 gjorde Johansson ett uttalande på sin blogg där han skrev att anledningen till att socialbidragskostnaderna i Sverige då inte minskade, trots förbättrad ekonomi och minskad arbetslöshet, bland annat berodde på invandringen.

"Hur kan det t ex komma sig att trots den starka tillväxten, så minskar inte socialbidragskostnaderna? Första halvåret 2007 betalades det ut 4,7 mdr kronor i socialbidrag, lika mycket som året före. Det beror på en ökad invandring, men också på sänkt a-kassa, och nedskärningar i vuxen- och arbetsmarknadsutbildningen", skrev han då.

Om detta blir något som Johansson tar fasta på i sin nya ministerroll återstår dock att se.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0