Kallade socialtanter "vidriga småpåvar" och "lögnare" – döms till fängelse

Publicerad 24 december 2020 kl 22.11

Lag & Rätt. En kvinna vars son blivit tvångsomhändertagen uttryckte sin frustration genom att beskriva kommunens tjänstemän som "vidriga", "ondskefulla", "småpåvar" och "lögnare". Nu döms hon till ett års fängelse för brottet "grov förolämpning" samt för "grov anstiftan av försök till egenmäktighet med barn".

Gilla artikeln på Facebook

Fredrik Reinfeldts så kallade näthatslag ger åklagare särskilda befogenheter att åtala den som säger något negativt till HBTQ-personer, invandrare eller byråkrater vid svenska myndigheter för "förolämpning".

Vanliga svenskar får dock finna sig i att bli förolämpade utan att åklagare kan åtala någon, enligt samma lag.

Nu har en kvinna i 45-årsåldern i Örebro dömts för "grov förolämpning" mot tre kvinnliga socialsekreterare.

Kvinnans sexårige son har tidigare omhändertagits enligt LVU och placerats på ett HVB-hem. Hon laddade under hösten upp ett klipp på Facebook i vilket hon riktade kritik mot hur de kommunala tjänstemännen agerat i ärendet.

I videon kallades socialsekreterarna bland annat för "vidriga människor", "rent ondskefulla människor". Kvinnan pratade också om en "totalitäritet, alltså Stalin efter fyra år med Stalins blick på oss, med Stalins liksom vakt, vakter eeh, Hitlerlika vakter och fyra efter liksom ren och skär tortyr". En av de kvinnliga tjänstemännen uppgavs också vara en lögnare.

Skaraborgs tingsrätt håller med åklagaren Ylva Lundgren om att gärningen "är grov då filmen publicerats och spridits på Internet och förolämpningen riktar sig till målsägarna för deras myndighetsutövning".

Åklagaren ansåg också att det var grov förolämpning när kvinnan kallade socialsekreterarna för "småpåvar", men Skaraborgs tingsrätt skriver att just detta är "ett uttryck som en tjänsteman får tåla".

Kvinnan döms också för "grov anstiftan av försök till egenmäktighet med barn" för att ha förmått två andra personer att försöka hämta sonen från HVB-hemmet. Även den gärningen är enligt åklagaren grov eftersom kvinnan "tidigare dömts för egenmäktighet med barn, grovt brott samt då hon planerat att föra [sonen] utomlands".

Det land kvinnan ville åka till var Polen – som tidigare har hjälpt föräldrar som fått sina barn tvångsomhändertagna av svenska myndigheter.

Enligt domaren Magnus Patriksson rör det "sig i samtliga fall om grova brott".

"[Kvinnan] vill träffa sin son och återförenas med honom. Hon låter ändamålet helga medlen", dundrar Patriksson i domen.

Straffet blev ett års fängelse.

Det finns enligt tingsrätten "stor risk" för att den dömda kvinnan "på fri fot på nytt kommer begå grova brott som kan komma att få synnerliga allvarliga konsekvenser". Hon ska därför kvarbli i häkte till dess domen har vunnit laga kraft.


Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

"Fertig? Jawohl!" Avspeglar starka banden mellan svenska kvällstidningen och naziregimen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.