Nattfrost i juli.

Kallaste julinatten på över 40 år

Publicerad 4 juli 2020 kl 12.34

Inrikes. Natten till igår den 3 juli var den kallaste julinatten på över 40 år, uppger SMHI. Det har varit frost i delar av landet.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt SMHI har juli månad inletts "ovanligt kyligt" i Sverige. Det gäller flera platser i landet, inte minst i norra Sverige.

Latnivaara i Lappland hade -3,3 den 3 juli, vilket är den lägsta julitemperaturen i Sverige sedan 1976.

"Senast vi hade en lägre rapporterad temperatur i juli var den 30 juli 1976, då Ljusnedal i Härjedalen hade -3,6", skriver expertmyndigheten på sin hemsida.

Natten till torsdag den 2 juli sjönk även temperaturen till -0,4 i Västmarkum i Ångermanlands kustland, vilket är julirekord för den stationen, som funnits sedan 1995.

Det har också varit den lägsta temperaturen i hela landskapet Ångermanland sedan den 10 juli 1995.

Nu är det rentav nattfrost ända ute vid Norrlandskusten, enligt SMHI.

"För att hitta nattfrost i juli i mer låglänta delar av Ångermanland får vi gå till den 2 juli 1979. Då hade Forse, någon mil väster om Sollefteå, -0,2", skriver man.

– Vi har ett läge nu där vi har temperaturer som är lägre än det normala. Vi har fått in svalare luft över i stort sett hela landet och det kommer att vara den närmaste tiden, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI, till SVT.


"De har inte skapats på denna jord." Topphemlig militärgrupp ska ha säkrat material från besökare från rymden.0 Plus

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0