#jagärhär
Bilbränder är antingen påhittade eller en rasistisk konspiration, tror medlemmar i Facebookgruppen #jagärhär.

"Rasistslödder som tänder på bilar" – #jagärhär sprider konspirationer på nätet

Publicerad 8 december 2016 kl 13.58
Av Mattias Albinsson

Media. Vänster­kampanjen #jagärhär syftar till att störa "dem som sprider hat på nätet". Men Fria Tider kan idag berätta att gruppens medlemmar ägnar sig åt att sprida hot, konspirations­teorier och falska brotts­anklagelser. Gruppens skapare 41-åriga Mina Dennert vill inte prata med Fria Tider.
– Jag vill inte medverka, tack! säger hon.

Dela artikeln

Facebook­gruppen #jagärhär skapades under våren av Mina Dennert på Göteborgs universitet. Enligt egen utsago har hon tidigare arbetat som journalist på Sveriges Television, en uppgift den statliga medie­jätten vare sig kan bekräfta eller dementera.

– Hon är inte anställd nu i alla fall, säger en anonym person på TV-bolaget till Fria Tider, men kan inte svara på om Mina Dennert arbetat där tidigare.

Oavsett vilket är många av gruppens 40.000 medlemmar anställda på SVT, statliga Sveriges Radio och andra medie­bolag.

Syftet med gruppen är att medlemmarna ska agera nätaktivister i kommentars­fält på Facebook och störa "dem som sprider hat". Om någon känner sig i underläge i en diskussion kan denne tagga sin kommentar med #jagärhär så att fler från gruppen ansluter sig och visar sitt stöd.

"Vi säger vad vi själva tycker och tänker, vi kommer inte alltid att vara överens i sakfrågor, men vi står enade för öppenhet, respekt och det goda samtalet", förklarar gruppen på Facebook.

Sluten grupp
#jagärhär är en sluten grupp på Facebook vilket innebär att inte vem som helst får bli medlem i den.

Man måste ha "en tydlig, trovärdig offentlig profil och en historik på Facebook utan hatiska, rasistiska och sexistiska uttalanden eller sympatier" för att bli medlem i gruppen heter det.

Fria Tiders journalist släpps inte in i gruppen och kan därför inte bilda sig en uppfattning om vad som skrivs i den. Den borgerliga debattören Rebecca Weidmo Uvell är en känd personlighet som till och med blockats av gruppen.

En snabb genomomgång av dem som är medlemmar visar att det är en tydlig övervikt av personer med vänsteråsikter, inte sällan politiskt aktiva. Det finns även en del dömda brottslingar i gruppen.

Propagerar för invandring
I synnerhet handlar #jagärhär om att propagera för en fortsatt stor invandring från tredje världen.

– För ett år sedan stod vi på tågstationerna och nere i hamnen och ropade "Väkomna!", alla hjälpte till, och sen bara svänger det. Det är läskigt. Nu säger samma människor som tidigare hjälpte flyktingarna att det är fullt, sade Mina Dennert till Aftonbladet förra månaden.

När Fria Tider ringer upp Mina vill hon däremot inte prata med oss.

– Jag vill inte medverka, tack! säger hon först.

Därefter funderar hon en stund över om hon inte, trots allt, kan tänka sig att ställa upp på en intervju. Efter en dryg timme har hon emellertid kommit fram till att hon inte har tid.

"Alternativmedia" måltavlor
Måltavlor för aktivisternas kampanj är, kanske inte minst, Fria Tiders kommentarsfält på Facebook. En del uttrycker sig hotfullt medan andra nöjer sig med att ifrågasätta de nyheter som skrivs och anklagar dem för att vara fabricerade.

"Dock brukar inte hatsajter som friatider har rätt och därför ogillar jag skarpt att denna bruna sörja spridas på nätet utan att källan kontrolleras", skriver en man i skånska Sjöbo som kommentar till artikeln om mordet på Maria Ladenburger, en av de mest uppmärksammade nyheterna i Tyskland den gångna veckan. Mannen är inte själv medlem i #jagärhär, men hans inlägg har "gillats" av ett flertal personer som är det.

Artiklar som handlar om bilbränder och oroligheter i förorten påstås vara påhittade. Vissa går så långt som att hävda att "alternativ­media" är i maskopi med dem som tänder eld på bilar.

"Hmmm i likhet med att det påstods att flyktingar själva tänt på sina bostäder så kan man börja undra om det inte är lika rimligt att det är rasistslödder som tänder på bilar och sen ' larmar' allternativmedia. Det finns lika mycket incitament för extremhögern att elda bilar som det finns för snorungar boende i området", skriver en kvinna i Huddinge som kommentar på tidningen Nyheter Idags Facebook­sida.

Förklaringen: #jagborhär
Det är flera som frågar sig hur det kommer sig att inte minst Nyheter Idag så ofta är snabbt på plats när det brinner bilar i förorten, något som eldar på #jagärhär-aktivisternas konspirationer.

Chang Frick, som driver tidningen, förklarar det emellertid med att han själv bor i Hallunda.

– När det brann häromdagen på Kornvägen så kunde man se lågorna från mitt fönster där jag sitter och skriver vid datorn. Kornvägen ligger precis bredvid där jag bor, det är 50 meter bort, säger han till Fria Tider och tillägger:

– Jag passerar där när jag går med barnvagnen och lämnar ungarna på dagis om morgnarna.

Han berättar också att han har en gammal polisradio som brandkåren fortfarande använder sig av och att han hör larmen på den.

– Alla bränder som brandkåren larmar ut går på radion och då hör jag dem. Sedan är det vara att ta kameran och springa ut och fotografera, säger han.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.