Cissi Wallin.

Kaos kring feministisk sajt: Hänger ut pojkar för "kvinnohat" och mobbar varandra

Publicerad 24 november 2019 kl 18.54

Media. Det stormar rejält kring Cissi Wallins feministiska projekt Gardet. Band annat har sajten hängt ut en 16-årig pojke som "näthatare" och sagt åt medarbetare att inte försöka "profitera på feminism" genom att begära en skälig lön, rapporterar Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

I slutet av förra veckan inleddes rättegången mot medieprofilen Cissi Wallin, som står åtalad för grovt förtal efter att ha anklagat Aftonbladet-profilen Fredik Virtanen för att ha våldtagit henne.

Men de aktuella skandalerna kring Wallin slutar inte där. Vänsterpodden "Haveristerna", som nyligen tog upp anklagelserna mot feministen Linnea Claesons om påstådda lögner om övergrepp, har också uppmärksammat turerna kring den feministiska sajten Gardet.

Gardet grundades av Cissi Wallin i maj i år i syfte att hänga ut män som anklagas för sexuella övergrepp.

– Traditionell media skyddar förövare och vi kommer vara modiga i våra publicistiska beslut när det finns skäl. Det kommer säkert bli ett jävla liv. Extremt få män blev outade i Metoo, bara en handfull mediemän som blev utköpta med miljonbelopp för att de namngavs, sade Cissi Wallin i samband med starten.

Som utlovat publicerades också uthängningar. Bara några veckor efter lanseringen publicerade Gardet namnet på en 16-årig pojke till sina då 50.000 Instagramföljare. Pojken anklagades för att ha skickat ett "hatmejl" till den feministiska redaktionen.

"Det kanske ses som oetiskt att som man säger ‘hänga ut’ pojkar och män som spyr ur sig kvinnohat. Man kan också vända på det och se det som en rimlig konsekvens", skrev Gardet.

Uthängningen av pojken väckte dock kritik, till och med i vissa vänsterkretsar. Och efter interna bråk valde den ansvariga utgivaren ”Kajjan” Andersson och redaktören Hanna Bergwall i början av augusti att lämna Gardet, vilket ledde till att även flera andra skribenter hoppade av, skriver Aftonbladet.

”Kajjan” Andersson talade senare i augusti ut om sina upplevelser i ett inlägg på Instagram. Hon berättade att hon redan vid uthängningen av 16-åringen hade funderat på att lämna Gardet. Hon var också kritisk till andra publicistiska övertramp, som en "fejkartikel" om Heidi Klum. Andersson beskrev publiceringarna som "resultatet av en persons vilja att köra sitt eget race med Gardets namn som alibi".

"Jag har blivit tillsagd att om jag pratar öppet om konflikterna i Gardet så förstör jag för kampen, och det vill jag väl inte? När jag var tydlig med att jag inte kommer att följa uppmaningen att ljuga för mina följare genom att hänvisa avhoppet till ’tidsbrist’ eller ’personliga skäl’, att jag bara kommer att säga det som är sant, möttes jag av ilska", skrev Andersson.

Hon berättade att hon "fick höra att det beslutet kunde innebära att jag och mitt ’skitdåliga sätt’ att hantera situationen (på) skulle hängas ut publikt".

Filippa Berg, som också lämnat det feministiska projektet, beskrev att hon hade blivit lovad en lovad en "skälig lön", men att hon angreps när hon krävde tydligare besked om lönerna.

"Jag fick höra att jag inte skulle ’profitera på feminism’. Jag var alltså en dålig feminist för att jag ville ha en normal journalistlön så att jag skulle kunna betala mina räkningar. Det var oetiskt av mig", skrev Berg på Instagram.

Därefter fick hon beskedet att hon fått sparken eftersom Gardet "inte hade förtroende för" henne, skrev Filippa Berg, som uppgav att hon mått "riktigt dåligt" av upplevelsen.

"Haveristerna" har också granskat oklarheter kring hur Gardet har hanterat sina donationspengar och betalat ut löner, skriver Aftonbladet.


Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Löfven om corona: Kan bli aktuellt med karantäner och avspärrningar

Statsministern ser viruset som en "samhällsfara" för landet. Utesluter inte "extraordinära smittskyddsåtgärder" för att stoppa vidare spridning.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0