"Karim är ensamkommande flyktingbarn utan nära anhöriga i Sverige", skriver advokaten om den vuxne afghanske våldtäktsmannen. Själv anser Karimullah att han har asylskäl eftersom han "är tatuerad".

Karimullah våldtog 14-åring när han fick avslag på sin asylansökan – kräver att få stanna ÄNDÅ

Publicerad 13 februari 2019 kl 18.49

Lag & Rätt. Afghanen Karimullah påstod att han var ett ensamkommande flyktingbarn, men hans asylansökan avslogs. Då våldtog han en 14-årig flicka i Uppsala. För detta dömdes han till mindre än ett års fängelse och fem års utvisning. Men nu kräver hans advokat att Karimullah trots det ska få stanna i Sverige – med hänvisning till att det är synd om afghanen för han är tatuerad och har suttit häktad.

Gilla artikeln på Facebook

Den 29 augusti 2018 blev en 14-årig flicka våldtagen av Karimullah, som påstår sig vara född år 1999. Flickan var i Stadsparken i Uppsala med sina två svenska tjejkompisar när ett en invandrargäng dök upp och bjöd på cigaretter och alkohol. 

Flickan har under polisförhör berättat att hennes kompis blev "väldigt berusad" och behövde gå på toaletten, vilket fick henne att följa med till Karimullahs lägenhet. I samband med det berättade hon för Karimullah att hon var 14 år. 

I lägenheten blev flickan sittande ensam i soffan med Karimullah och hans kompis Hamidullah. Hamidullah bläddrade på sin mobil medan Karimullah började ta på hennes kropp, utanpå kläderna. Hon sade "nej" och knuffade bort honom med foten mot hans mage. Hon försökte även knuffa honom ifrån sig med händerna.

Karimullah drog då henne från soffan och tog henne till toaletten, där han våldtog henne på golvet.

Flickan fick efteråt veta att hennes mamma och fyra av hennes kompisar hade åkt runt och letat efter henne i samband med att hon blev våldtagen. Hon träffade dem senare och berättade för sin mamma om våldtäkten, varpå polisen kontaktades.

I förhör berättade flickan att hon var säker på att hon uppgett sin ålder för 19-åringen, skrev 24Uppsala när domen föll.

Allmänna handlingar visar att Kiramullah är medborgare i Afghanistan och är i behov av tolk på dari. Han kom till Sverige i december 2015 och hans föräldrar och syskon är kvar i hemlandet.

Migrationsverket beslutade i december 2017 att utvisa Karimullah ur Sverige. I februari 2018 överklagades beslutet, som inte har vunnit laga kraft. Migrationsverket kom i sitt yttrande fram till att det inte föreligger några hinder att utvisa Karimullah till Afghanistan.

Afghanen påstår att han måste bo i Sverige eftersom han riskerar att utsättas för övergrepp i Afghanistan på grund av sin tro och på grund av att han "är tatuerad".

Den 14-åriga flickan har mått mycket dåligt efter våldtäkten och har fått kontakt med psykiatrin. Hon vill inte vara bland folk och kan inte längre sova ensam.

Men i januari meddelade Uppsala tingsrätt sin osedvanligt humana dom mot våldtäktsmannen. Karimullah döms för våldtäkt mot barn till ett år och två månaders fängelsestraff och fem års utvisning.

Det innebär egentligen endast drygt nio månaders fängelse på grund av Sveriges kontroversiella system med obligatorisk så kallad två tredjedelsfrigivning. Tingsrätten motiverar det mycket låga straffet med afghanens påstått låga ålder.

Våldtäktsmannens advokat Christer Söderberg har nu överklagat domen till hovrätten. Enligt Söderberg måste utvisningsbeslutet mot "flyktingbarnet" Karimullah rivas upp.

"Karim är ensamkommande flyktingbarn utan nära anhöriga i Sverige. Han är ung och har suttit frihetsberövad en längre tid. Hans psykiska hälsa är idag mycket svag", vädjar advokaten.

Att våldtäktsmannen har flyttats till häktet Härnösand har enligt Christer Söderberg "kraftigt försvårat hans kontakt med omvärlden, skola, lärare, asylbiträde och personer som står honom nära".

"Det är idag uppenbart att skäl till häktning saknas och under alla omständigheter står alla eventuella skäl att hålla Karim häktad inte i proportion till det men det innebär för hans hälsa och mående."


Nyheter från förstasidan

Trump klassar AFA som terrororganisation

Presidentens löfte idag. Pekar ut vänsterextremisterna för våldsdåd under raskravallerna.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.