Maktstriden i SD

Karlsson bad Expo kartlägga Fria Tider

SD-toppens strategi avslöjad:

  • Försöker utmåla Fria Tider som en del av "den identitära rörelsen"
  • Vädjar till Expo om uppgifter som kan knyta Fria Tider-medarbetare till högerextremism
  • Kammar noll – men Expo publicerar brevet
Publicerad 16 mars 2015 kl 20.24

Inrikes. Dagen före julafton 2013 vände sig Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson till vänsterextrema Expo för att få fram komprometterande uppgifter om Fria Tiders medarbetare. Nu publicerar tidskriftens chefredaktör Daniel Poohl själv sin korrespondens med Mattias Karlsson.

Dela artikeln

© Expo

Hela Mattias Karlssons meddelande till Daniel Poohl. (Klicka för större bild.)

Bakgrunden till att Expo publicerar meddelandet är att SD:s presschef Henrik Vinge nyligen beskrev Expo som vänsterextremister i en Fria Tider-intervju.

– Ja, det skulle jag säga, svarade Vinge på frågan om Expo kunde beskrivas som en del av den extrema vänstern.

Men nu visar det sig alltså att SD:s tillförordnade partiledare Mattias Karlsson vid slutet av 2013 själv kontaktade Expos chefredaktör Daniel Poohl och bad honom om information som kunde användas mot Fria Tider. Av brevet framgår att Mattias Karlsson vill sprida bilden av att så kallade "identitärer" har skaffat sig inflytande över Fria Tider och att dessa "identitärer" nu försöker skaffa sig inflytande inom Sverigedemokraterna.

Karlsson oroar sig också för att amerikanska konservativa kan bidra med finansiering till Fria Tider.

"Genom de nära banden till resursstarka finansiärer som Patrik Brinkmann och kretsen kring den paleokonservativa rörelsen i USA så skulle de mycket väl kunna få betydande ekonomiska muskler framöver", oroar sig Karlsson i sitt brev.

SD-toppen övergår därefter till att be Expo om uppgifter som kan belägga att Fria Tider har kopplingar till den nationalistiska bloggportalen Motpol.nu.

"All information som skulle kunna användas för att belägga kopplingen mellan de svenska identitärerna och Fria Tider skulle också vara välkommet", vädjar Mattias Karlsson till Expo.

Men nu publicerar alltså Daniel Poohl själv meddelandet från Mattias Karlsson, samtidigt som han anklagar SD-ledningen för hyckleri.

"Sverigedemokraternas ledning spelar ett dubbelspel. Ena stunden anklagas Expo för vänsterextremism, det sägs att vi ljuger, att vi inte är trovärdiga, vi är portade från att bevaka landsdagarna och företrädare har uppmanats att inte ens prata med oss. [...] I andra stunden, när våra avslöjanden kan gynna partiledningen i deras försök att trycka tillbaka oppositionen i partiet kan våra artiklar användas som underlag i uteslutningsärenden", skriver Poohl i artikeln. 

I sitt meddelande till Poohl skriver Karlsson bland annat att att de är "hyfsat överens i några avseenden" och att de båda tycker väldigt illa om rasism. Karlsson menar att "identitärernas" primära målsättning är att öka stödet för "radikala och antidemokratiska idéer hos konservativa och demokratiska nationalister", och att Fria Tider är en del av detta genom att föra ut dessa idéer till allmänheten.

Fria Tiders chefredaktör Widar Nord förnekar alla kopplingar till både Patrik Brinkmann och bloggportalen Motpol.

– Jag har aldrig träffat någon Brinkmann, än mindre tagit emot några pengar av någon med det namnet. Några pengar från konservativa i USA har vi inte tagit emot heller för övrigt.

Widar Nord tillbakavisar också Karlssons anklagelser om att Fria Tider skulle ha kopplingar till bloggportalen Motpol.

– Är frågan ett skämt? Det är Mattias Karlsson som har skrivit på Motpol. Jag är till skillnad från honom helt säker på att vare sig jag själv eller någon av mina anställda har skrivit ett ord på den sajten.

Fria Tider har förgäves sökt Mattias Karlssons pressekreterare Henrik Vinge för en kommentar.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

USA:s inflation fortsätter öka – mer än väntat

Vänder uppåt igen.. Börserna faller och förväntningarna på räntesänkningar minskar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.