Börskrisen i Kina
Kinesiska yuan.

Kina devalverade valutan

Publicerad 11 augusti 2015 kl 16.38

Valuta. Kina devalverade idag sin valuta renminbi, rapporterar SCMP.

Gilla artikeln på Facebook

Riktkursen för valutan satt i relation till den amerikanska dollarn sänktes med 1,86 procent och innebär nu att kineserna i genomsnitt får betala 6,2298 yuan per dollar, något mer än igår.

Renminbi handlas på de kinesiska börserna inom ett smalt intervall där kursen endast får avvika maximalt 2,0 procent från den riktkurs som den kinesiska centralbanken satt upp.

Den officiella anledningen till devalveringen är att den amerikanska dollarn just nu är stark och att euron och den japanska yenen försvagats i förhållande till den. Därmed har även värderingen av den kinesiska valutan stigit och kinesiska exportprodukter blivit dyrare för europeiska och japanska konsumenter.

– De internationella ekonomiska och finansiella förutsättningarna är väldigt komplexa. Dollarn förstärks medan euron och den japanska yenen försvagas, kommenterade en talesman för Kinas centralbank.

– Tillväxtmarknader och råvaruvalutor står inför en nedåtgående trend och vi ser en ökande volatilitet i det internationella kapitalflödet, fortsatte han.

Ekonomer har tidigare uppmanat den kinesiska regeringen att devalvera valutan för att därigenom sänka priserna på kinesiska exportprodukter och få fart på exporten som drastiskt minskat den senaste tiden.

Fram till idag har den kinesiska regeringen vägrat att genomföra devalveringar, men istället talat om att öka det prisintervall inom vilket man tillåter handel men landets valuta.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Valuta

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Allt dyrare tanka bilen eller resa utomlands. Men Riksbanken håller fast vid minusräntan in i det sista.0 

Vetenskap

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus