Börskrisen i Kina
Shanghai i Kina är landets finansiella centrum.

Kinakris kan vara värre än Greklandskris

Publicerad 8 juli 2015 kl 19.09

Sparande. Många investerare oroas mer av situationen i Kina än den pågående krisen i Grekland och eurozonen.

Gilla artikeln på Facebook

Börserna i Kina upplevde fram till mitten av juni ett ordentligt börsrally där exempelvis börsen i Shanghai den 12 juni i år hade gått upp med ofattbara 167 procent på bara ett år.

Sedan dess har de tre börserna i Shanghai, Shenzen och Hongkong vikt av kraftigt nedåt och tillsammans förlorat nästan en tredjedel av sitt värde och raset har fortsatt även denna vecka, skriver Reuters.

De kinesiska börsernas berg-och-dalbana, och inte minst den tillsynes ohämmade nedgången de senaste veckorna, har fått regeringen i Peking att reagera. Bland annat har man manat marknaden att lugna sig, krävt av börsmäklarna att de försöker få stopp på raset och har även infört vissa handelsbegränsningar.

Enligt SCMP får exempelvis aktieägare som äger mer än fem procent i ett börsnoterat bolag just nu inte sälja av aktier i bolaget . Bakgrunden är rapporter om att fallet delvis drivits på av storägare som försökt sälja av större aktieposter för att hämta hem vinster från det senaste årets kraftiga uppgångar.

Enligt Reuters betraktar många investerare den instabila börsen i Kina som ett större hot mot världskonjunkturen än krisen i Grekland och eurozonen. Anledningen är att den betydligt större kinesiska ekonomin anses ha långt mer långtgående effekter på världsekonomin i stort än Greklands oförmåga att betala sina lån till IMF och ECB.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

"Fantastiskt bra gjort" Fick hjälp av dottern att spåra skäggige nedskräparen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

EU planerar asylcenter vid yttre gränsen

EU-kommissionens förslag till ny gemensam invandringspolitik. Byter "piska mot morot" gällande Ungern och Polen, enligt Ekot.0 

Ekonominyheter

Kraftig ökning av unga som vill ha skuldsanering

Mer än en fördubbling sedan i fjol.. "Många unga förstår inte vad en skuldsanering innebär."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Studie: Vanlig Alvedon ändrar din personlighet. Ökad riskbenägenhet, lägre empati...0 Plus

Högljudd sång smittar värst. Forskare studerade hur mycket partiklar vi avger när vi sjunger.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0