Ett prov ur månens yta grävs upp under den kinesiska, obemannade månlandningen i december 2020. Provet visade de yngsta stenarna som hittills hittats på månen.

Kineser tog med sig månens yngsta stenar

Publicerad 12 oktober 2021 kl 08.10

Vetenskap. Den kinesiska månlandningen år 2020 fick med sig sten som var en miljard år yngre än tidigare prover – vilket visar att vulkanism pågick mycket länge innan månen blev kall och hård.

Gilla artikeln på Facebook

Under den kinesiska, obemannade månlandningen Chang’e-5 i december 2020 grävdes ett markprov upp och transporterades tillbaka till jorden. Det har inte hänt sedan 1976.

Naturhistoriska riksmuseet ingår i den exklusiva grupp forskare som deltagit i analysen av det sällsynta markprovet och resultaten publiceras i tidskriften Science.

I markprovet hittades bergarten basalt. Det daterades med en metod som utvecklats vid Naturhistoriska riksmuseet och bygger på att mäta förekomsten av blyisotoper som har en känd nedbrytningshastighet.

Resultatet visar att markprovet innehåller basalt som ”bara” är 2 miljarder år gammalt. Tidigare månprover från Apollo-expeditionerna på 1970-talet har daterats till 3 miljarder år eller äldre.

Jonmikrosonden som finns i labbet Nordsim på Naturhistoriska riksmuseet har använts flera gånger för att datera prover från Apollo- och Luna-expeditionerna. Denna gång gjordes dateringen med liknande instrument i Kina.

Basalt kan bildas i magma vid temperaturer över 1000 grader. Vulkaner där magma kastats upp på ytan och stelnat är egentligen den enda rimliga förklaringen till hur basalt kan ha bildats på månen.

Basalt är för övrigt precis vad som kommer ur vulkanen på La Palma just nu.

Andra temperaturökningar på månen inträffar vid stora nedslag av meteoriter och asteroider som bildar månens kratrar, men från detta område saknas belägg för så stora nedslag som det hade krävts för att manteln skulle smälta och orsaka flöden av basalt.

Om vulkaner och ett upphettat inre funnits på månen så länge som till för 2 miljarder år sedan påverkar det vår kunskap om solsystemets bildande och dess kronologi. På alla planeter och månar där det finns kratrar används dessa som tidsstämplar för att kartlägga relativa tidpunkter i solsystemets utveckling. Dateringen av månens stenar är ett sätt att kalibrera denna kartläggning och är därför viktig.


Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Svenska läkare kräver vaccinstopp efter fuskavslöjande. Omfattande forskningsfusk knutet till Pfizers vaccin avslöjat.0 

Kultur

Vänsterduons insats i "På spåret" hånas. Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson sågas.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0