"Spionballongen" skjuts ned.

"Kinesisk spionballong" spionerade inte

Publicerad 22 september 2023 kl 07.51

Utrikes. Nyheten om en "kinesisk spionballong" som upptäcktes och sköts ned i februari skapade hysteri i USA. Men nu medger Pentagon att ballongen inte ägnade sig åt att spionera.

Dela artikeln

General Mark Milley, ordförande för Joint Chiefs of Staff, kommer med medgivandet sju månader efter händelsen i en intervju med CBS News.

– Underrättelsetjänsternas samlade bedömning – och det är en bedömning med stor säkerhet – är att ballongen inte ägnade sig åt någon underrättelseinsamling, säger Milley.

Det finns olika teorier om hur ballongen hamnade på amerikanskt territorium, med den ledande förklaringen går ut på att den helt enkelt hamnade på fel kurs.

Ballongen ska ha varit på väg i riktning mot Hawaii, men på grund av kraftiga vindar fördes den istället över Alaska och Kanada och sedan söderut mot Montana. Där fångades på bild av en fotograf, vilket blev inledningen till hysterin.

– Den speciella motorn på det luftfartyget kan inte stå emot de vindarna på den höjden, säger Mark Milley.

Så sent som den 21 maj hävdade USA:s president Joe Biden att den så kallade spionballongen hade permanent skadat de amerikansk-kinesiska relationerna.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.