Fallet Julian Assange
Julian Assange.

Åklagare vill förhöra Assange i London

Publicerad 13 mars 2015 kl 12.13

Inrikes. Överåklagare Marianne Ny har i dag begärt att få förhöra Julian Assange på plats i London. Hon har också bett den brittiske visselblåsarens advokater om tillstånd att genomföra ett DNA-prov, så kallad topsning.

Gilla artikeln på Facebook

Vändningen kommer efter att Högsta domstolen tidigare i veckan förelagt riksåklagaren att skyndsamt yttra sig över Assanges överklagande, och då särskilt uttala sig om hur åklagarens utredningsarbete har bedrivits. 

Julian Assange, som misstänks för sexbrott mot två svenska feminister, häktades av tingsrätten den 18 november 2010. Han har sedan juni 2012 uppehållit sig på Ecuadors ambassad i London för att undvika utlämning till Sverige.

Såväl tingsrätten som hovrätten avslog under förra året Assanges yrkande att häktningsbeslutet skulle rivas upp. Svea hovrätt riktade i samband med beslutet i höstas hård kritik mot Marianne Ny för att hon inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att föra utredningen framåt.

Nu har chefsåklagaren, som hittills vägrat att förhöra Assange i London, ändrat uppfattning. Hon påstår att det har att göra med att flera av de brott som den brittiske visselblåsaren är misstänkt för preskriberas i augusti 2015.

– Vi har noga övervägt de synpunkter som hovrätten framfört och vi har under de två senaste månaderna gjort nya överväganden om hur förundersökningen bäst ska bedrivas. Detta har resulterat i det beslut som jag nu fattat, nämligen att försöka få tillstånd ett förhör i London. Det finns, som sagt, en osäkerhet i vart det kan leda, men jag har beslutat att ändå försöka genomföra förhöret eftersom preskriptionen närmar sig, säger Marianne Ny i ett pressmeddelande.

Assanges svenska advokat Per E Samuelsson välkomnar beskedet och riktar samtidigt ny kritik mot Marianne Ny.

– Jag tror att riksåklagaren har kontaktat Marianne Ny och sagt att förundersökningen måste återupptas. Det här innebär ju att det vi begärt i fyra år äntligen kommer att ske och det är en seger för Assange. Han vill ju bli förhörd, han vill bli rentvådd så att hans liv kan fortsätta, säger Per E Samuelsson till Ekot.

En jurist som bevakat fallet Julian Assange för Fria Tiders räkning säger att Assange borde överväga att anmäla Marianne Ny för tjänstefel.

– Det har aldrig funnits några hinder mot att höra Assange i London. Nu har åklagaren tvingats medge det, efter att det kommit tecken på att HD övervägde att häva häktningsbeslutet.

Enligt rättegångsbalkens bestämmelser ska en förundersökning bedrivas så skyndsamt som möjligt, påpekar juristen.

– Ändå har åklagaren låtit Assangeutredningen ligga utan åtgärd i över fyra år, vilket hovrätten också kritiserat henne för.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Jämförs med zombieapokalyps. Överallt står nedgångna människor fastfrusna i groteska ställningar.0 Plus

Mer från Inrikes

Uppsala-forskarnas upptäckt. Kvinnornas sömn påverkades dock i stort sett inte alls.0 

FHM: Även vaccinerade ska vara fortsatt försiktiga

Nya råden.. "Det blir en tydlig begränsning för ovaccinerade personer."0 

Extremt sällsynt svamp hittad på Gotland

Hade inte siktats på 120 år.. "En art man sneglat på i litteraturen men som känts helt otänkbart att återfinna."0 

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0