Fallet Julian Assange
Julian Assange.

Åklagare vill förhöra Assange i London

Publicerad 13 mars 2015 kl 12.13

Inrikes. Överåklagare Marianne Ny har i dag begärt att få förhöra Julian Assange på plats i London. Hon har också bett den brittiske visselblåsarens advokater om tillstånd att genomföra ett DNA-prov, så kallad topsning.

Gilla artikeln på Facebook

Vändningen kommer efter att Högsta domstolen tidigare i veckan förelagt riksåklagaren att skyndsamt yttra sig över Assanges överklagande, och då särskilt uttala sig om hur åklagarens utredningsarbete har bedrivits. 

Julian Assange, som misstänks för sexbrott mot två svenska feminister, häktades av tingsrätten den 18 november 2010. Han har sedan juni 2012 uppehållit sig på Ecuadors ambassad i London för att undvika utlämning till Sverige.

Såväl tingsrätten som hovrätten avslog under förra året Assanges yrkande att häktningsbeslutet skulle rivas upp. Svea hovrätt riktade i samband med beslutet i höstas hård kritik mot Marianne Ny för att hon inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att föra utredningen framåt.

Nu har chefsåklagaren, som hittills vägrat att förhöra Assange i London, ändrat uppfattning. Hon påstår att det har att göra med att flera av de brott som den brittiske visselblåsaren är misstänkt för preskriberas i augusti 2015.

– Vi har noga övervägt de synpunkter som hovrätten framfört och vi har under de två senaste månaderna gjort nya överväganden om hur förundersökningen bäst ska bedrivas. Detta har resulterat i det beslut som jag nu fattat, nämligen att försöka få tillstånd ett förhör i London. Det finns, som sagt, en osäkerhet i vart det kan leda, men jag har beslutat att ändå försöka genomföra förhöret eftersom preskriptionen närmar sig, säger Marianne Ny i ett pressmeddelande.

Assanges svenska advokat Per E Samuelsson välkomnar beskedet och riktar samtidigt ny kritik mot Marianne Ny.

– Jag tror att riksåklagaren har kontaktat Marianne Ny och sagt att förundersökningen måste återupptas. Det här innebär ju att det vi begärt i fyra år äntligen kommer att ske och det är en seger för Assange. Han vill ju bli förhörd, han vill bli rentvådd så att hans liv kan fortsätta, säger Per E Samuelsson till Ekot.

En jurist som bevakat fallet Julian Assange för Fria Tiders räkning säger att Assange borde överväga att anmäla Marianne Ny för tjänstefel.

– Det har aldrig funnits några hinder mot att höra Assange i London. Nu har åklagaren tvingats medge det, efter att det kommit tecken på att HD övervägde att häva häktningsbeslutet.

Enligt rättegångsbalkens bestämmelser ska en förundersökning bedrivas så skyndsamt som möjligt, påpekar juristen.

– Ändå har åklagaren låtit Assangeutredningen ligga utan åtgärd i över fyra år, vilket hovrätten också kritiserat henne för.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tack vare snabba åtgärder: Österrike kan öppna samhället och "lämna krisen"

Ljusningar i länder som slog hårt mot viruset. Kurz säger att man "förhindrade det värsta" tack vare sina tuffa restriktioner.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0