Klart: Turkiet stoppar svenskt Nato-inträde

Publicerad 16 maj 2022 kl 20.43

Utrikes. Turkiets president Erdogan säger att Turkiet kommer att stoppa Nato-medlemskap för både Sverige och Finland, rapporterar Reuters.

Dela artikeln

Enligt Reuters säger han också att diplomater från Sverige och Finland inte ens behöver bemöda sig med att komma Turkiet för att försöka övertala hans ministrar att ändra sig, då den turkiska regeringen redan har bestämt sig.

Svenska medier är dock av en annan uppfattning och publicerade under kvällen intervjuer med experter som fastslog att Turkiet bara vill "hävda sig själva som viktiga spelare internationellt" och att "detta kommer lösas" med mera. Vilka påtryckningsmedel den, uppenbarligen, internationella tungviktaren Sverige förfogar över framstod dock som något oklart i medierapporteringen.

Ironiskt nog är det den mångåriga svenska satsningen på massinvandring från tredje världen som nu ser ut att kosta regeringen det planerade medlemskapet i militäralliansen.

Turkisk statsmedia rapporterar att Sverige har vägrat att repatriera 33 invandrare av turkisk härkomst som är åtalade i Turkiet för inblandning i terrorism. Detta är orsaken till att Turkiet kommer använda sitt veto för att blockera Nato-ansökan.

Erdogan har nu ställt krav på att 21 personer från Turkiet ska utlämnas av Sverige, skriver Expressen.

Olagligt – men kan ske ändå
Den svenska regeringsformen tillåter inte att medborgarskap dras in för invandrare som hunnit bli svenska medborgare, men Nato-medlemskapet har å andra sidan ett stort värde för svensk försvarsindustri och för oligarker som står nära den svenska regimen, så spekulationer förekommer nu om att en grundlagsändring kan vara på väg.

Svenska regeringar har i minst två tidigare kända fall genomfört olagliga utlämningar för att uppnå utrikespolitiska mål.

Under den så kallade baltutlämningen 1945 skickades 160 balter och 2.370 tyskar till Sovjetunionen för att torteras och avrättas av sovjetiska myndigheter. År 2001 lät Göran Persson (S) en grupp CIA-agenter kidnappa två egyptier, klä av dem nakna och föra dem fjättrade i militärflygplan från Bromma flygplats till tortyr i Egypten.


Nyheter från förstasidan

Kikhosta ökar i Sverige

FHM:s larm. Följer trend i Europa, där dödsfall bland spädbarn rapporterats.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.