Klottrare dömd till fängelse

Publicerad 18 juli 2021 kl 15.42

Inrikes. Sex veckor från brott till fängelsestraff för en klottrare. Det är ett av resultatet av polisens pilotverksamhet för att snabbare lagföra klotterärenden.

Gilla artikeln på Facebook

Sedan i maj 2021 har polisen i södra Stockholm en pilotverksamhet för snabbare lagföring i klotterärenden.

Det första ärendet är nu avgjort i domstol. Södertörns tingsrätt har dömt en man till 14 dagars fängelse för att ha klottrat på egendom som tillhör Storstockholms Lokaltrafik (SL).

Skadegörelse leder vanligtvis inte till fängelsestraff men mannen förekommer flitigt i belastningsregistret och är tidigare dömd för skadegörelse vid tre tillfällen, till villkorlig dom och dagsböter. Då det aktuella brottet begicks under prövotiden och avser samma typ av brott, anser tingsrätten att påföljden ska bli fängelse. Domen föll cirka sex veckor efter brottstillfället.

­– Förfarandet med att hantera skadegörelse klotter inom snabbare lagföring är unikt och det är extra roligt att vi i detta första ärende ser effekten av den snabba lagföringen genom en påföljd om fängelse, säger Magnus Karlsson, operativt ansvarig, snabbare lagföring, polisområde Stockholm syd, på polisens hemsida.

Han fortsätter:

– Initialt hanterar vi enbart ärenden där SL är målsäganden. Detta med anledning av SL:s snabba och effektiva hantering av sina ersättningsanspråk. Vår förhoppning är att i framtiden kunna utveckla konceptet till övrig skadegörelse med andra målsäganden.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0