Knivattacken mot Boråspolisen
Muhammeds knivattack. Nu kan HD omvandla hans fängelsedom till ungdomsvård och riva upp utvisningsbeslutet.

Knivhögg poliskvinna – nu kan han slippa både fängelse och utvisning

Publicerad 22 december 2016 kl 12.19

Inrikes. Muhammed dömdes för att ha försökt knivmörda en kvinnlig polis i samband med ett invandrarupplopp i Borås. Nu kan han slippa både fängelsestraff och utvisning eftersom han presenterat nya dokument som ska visa att han är 17 år – trots att han själv skrutit om att han är över 25.

Gilla artikeln på Facebook

De två poliserna skulle kontrollera en moped i stadsdelen Hässleholmen i maj när de plötsligt attackerades av ett hundratal invandrare som överöste dem med sparkar.

Poliskvinnan fick ett knivhugg i armhålan och enligt domen var det ren tur att hon överlevde attacken. Mannen hade siktat mot ansiktet och halsen men hon lyckades vrida sig om i sista stund.

– Jag tänker att han går in för att döda mig, det är det han vill, berättade poliskvinnan senare i förhör.

Knivmannen, en irakisk kurd som levde som ensamkommande flyktingbarn i Sverige, dömdes av hovrätten till fyra års fängelse och livstids utvisning. Både tingsrätten och hovrätten kunde med hjälp av ålderstester konstatera att Muhammed i själva verket är en vuxen man.

Till socialsekreterare och anställda på det hvb-hem för ensamkommande flyktingbarn som mannen varit boende på hade han själv uppgett sig vara 25 och 26 år. I hans journal antecknades den 8 maj 2016 att Muhammed "själv gång på gång erkänt att han är över 18 år gammal".

Men nu beviljas Muhammed prövningstillstånd av Högsta domstolen efter att ha presenterat ett pass från Irak och andra handlingar som påstås visa att han är 17 år.

Om HD tar hänsyn till de nya dokumenten kommer det sannolikt innebära att Muhammeds straff omvandlas till ungdomsvård och att han får stanna i Sverige, skriver Borås Tidning.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.