KRITISK: Intresseorganisationen Sveriges Arkitekters tillförordnade förbundsdirektör Elisabet Elfström, själv bosatt i kvarteret ovan på Södermalm i Stockholm, är kritisk mot valet av klassisk arkitektur.

Kommun beställde vackra byggnader – arkitekter protesterar

Publicerad 23 april 2021 kl 06.05

Arkitektur. Sveriges Arkitekter fördömer Upplands Väsbys beslut att låta medborgarna rösta fram en kommande nybyggnation i klassisk – ej kulturmarxistisk – stil. Men enligt kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M) har kommunen inga planer på att vika sig arkitekturvänsterns krav.
 – Det som byggs ska inte skapa vantrivsel och otrygghet, säger han till Mitt i Stockholm.

Gilla artikeln på Facebook

© SVT

"Sekelskifteshus är bakåtsträvande", enligt arkitekten Ewa Bjerler.

Vinnarna i den uppmärksammade Upplands Väsbys uppmärksammade markanvisningstävling, där kommuninvånarna fick rösta, går i stilarna nyrenässans, jugend, tjugotals­klassicism och national­romantik.

Tävlingen startades hösten 2020 med den politiska inriktningen att bygga ett bostadsområde i klassisk stil.

Valet av klassisk stil, som de styrande Moderaterna gick till val på, har fått arkitektelitens fack- och intresseorganisation Sveriges Arkitekter att gå i taket. Enligt dem är det fel av politikerna att överhuvudtaget låta kommuninvånarna lägga sig i vad arkitekterna pysslar med i deras bostadsområden.

– De ska inte ska detaljstyra stil och annan utformning, säger förbundsdirektör Elisabet Elfström till Mitt i Stockholm.

Reaktionerna liknade de som mötte IT-företagaren Björn Sundeby, som för några år sedan fick grönt ljus att bygga ett hus i sekelskiftesstil i centrala Växjö. Den gången skrev 15 arkitekter ett protestbrev till kommunen och uppmanade den att ingripa mot det privata initiativet.

– Sekelskifteshus är bakåtsträvande som jag ser det, sade en av dem, arkitekten Ewa Bjerler, till SVT då.

Men kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M) håller inte med.

– Vi gick till val på klassisk stil samt fler medborgardialoger. Valresultatet talar sitt tydliga språk: vi har fått Väsbybornas förtroende. Vi ska säkra att det som byggs och kommer att stå i kanske flera hundra år ska skapa trivsel och trygghet för Väsbyborna, inte vantrivsel och otrygghet, säger han.

"Om det hade varit fyrkantig, lådliknande, avskalad gestaltning som alltid hade uppskattats mest av allmänheten i alla lägen hade debatten om arkitektur inte uppkommit. Inga protester hade förekommit. Bostäder behövs och många är nöjda över den bostad som de bor i oavsett hur utsidan ser ut, men vi behöver en större bredd för att möta efterfrågan. Vår roll är att vara lyhörda mot våra uppdragsgivare – medborgarna", skriver Weinmar och fyra moderata ordförandekollegor i kommunerna Nacka, Danderyd och Lidingö utanför Stockholm, på SvD Debatt.

Juryn, bestående av kommunens miljö- och planutskott, utsåg ändå de tre vinnare i tävlingen som folket har valt, och de ska nu uppföras längs med Mälarvägen i Väsby. Beslutet fastställde resultatet av en medborgardialog där invånarna hade röstat fram tre förslag i klassisk stil.

– Det är tre bra, stilsäkra tävlingsbidrag med hög ambitionsnivå som kommer att göra Väsby till en ännu mer uppskattad kommun att bo i, säger Oskar Weinmar (M), juryns ordförande, till Mitt i Upplands Väsby.

De vinnande bidragen, som alla går i klassisk stil heter, hade namnen "Nya tider – eviga ideal", "Jazz" och "Oculus".

Bland de 18 bidrag som inkom till tävlingen valde juryn ut sex bidrag som prövades i medborgardialogen och i juryns slutliga avgörande. De tre vinnarna får nu uppdraget att bygga bostadshus med sammanlagt cirka 450 lägenheter.

Bild:

© Arkitektkontoret Odinviken

”Nya Tider – Eviga Ideal” fick flest röster i markanvisningstävlingen.


Inbördeskriget i Syrien och Irak

Spektakulära räden början på slutet för IS. Hundratals tungt beväpnade jihadister i stor kortege fick möta Allah.0 Plus

Kastade molotovcocktails mot lokalen. Video: Men antirasisterna råkade fångas av övervakningskameran.0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

EU:s plan på att införa vaccinpass i vinter – från 2018

Slog fast politiken – för tre år sedan. Lågt innan corona beslutade byråkraterna om "gemensamt vaccinpass" i hela EU.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.