Korruptionsrättegång måste tas om – domare var själv gift med politiker

Publicerad 9 augusti 2021 kl 16.11

Lag & Rätt. Rättegången i muthärvan kring Region Skåne och det digitala verktyget Vårdexpressen måste tas om. En av nämndemännen i Malmö tingsrätt var nämligen jävig, anser hovrätten. Bland annat har det visat sig att hon och två av vittnena i målet satt i samma styrelse för en intresseorganisation inom vården.

Gilla artikeln på Facebook

I maj dömdes Vårdinnovations vd Damon Tojjar till tre års fängelse för grovt givande av muta och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman. Två tidigare regiontjänstemän dömdes också till fängelse i två år och tre månaders respektive till två års fängelse.

Målet överklagades till hovrätten, som idag beslutade att undanröja Malmö tingsrätts dom. Målet har återförvisats till tingsrätten för förnyad handläggning.

Anledningen är att hovrätten anser att en av nämndemännen är jävig.

Det har framkommit att hon själv är gift med en regionpolitiker och att hon varit anställd som läkare i Region Skåne. Ingen av parterna gjorde dock vid tingsrätten gällande att nämndemannen var jävig med anledning av vad som då framkommit.

Den omständigheten att nämndemannen är gift med politikern var känd för parterna redan vid tingsrätten och kan därför inte i hovrätten åberopas som stöd för påståendet om jäv. I hovrätten har det dock kommit fram ytterligare omständigheter om nämndemannen. Det handlar om att hon i sin anställning haft två av vittnena som chefer och att ett av dessa vittnen och nämndemannen sitter i styrelsen för en intresseorganisation inom vården.

Till detta kommer enligt hovrätten att nämndemannen, när hon under tingsrättens handläggning fick frågan om hon var jävig, inte på ett tydligt sätt redovisade alla sina kopplingar till vittnen i målet. Hovrätten har också vägt in att nämndemannen efter tingsrättens dom, enligt åberopade e-postloggar, tillsammans med vittnen i målet tagit del av en konversation där försvararnas begäran om att få ut e-postloggarna diskuterades.

– Tingsrätten var enig i sin dom och det finns inget som ens tyder på att nämndemannen rent faktiskt låtit sig påverkas av ovidkommande skäl. Vad det i stället handlar om är att det ur en utomstående betraktares synvinkel har funnits omständigheter som typiskt sett gör att nämndemannens opartiskhet kan ifrågasättas. Vad som framkommit i målet om nämndemannen är av sådant slag att hovrätten bedömt att hennes opartiskhet kan ifrågasättas och att hon därför varit jävig, säger hovrättsrådet Lars Lindblad i ett uttalande.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0