" /> " /> " />

Ett helt annat Sverige

Av Widar Nord den 6 november 2012 kl 17.05

Luderbrus/CC-BY

Fredrik Reinfeldt gick till hårt angrepp mot Sverigedemokraterna i ett anförande på Stockholms universitet idag. Enligt honom är partiet en förfinad och kostymklädd form av "djungeltrummorna på internet".

I Reinfeldts värld lever Sverigedemokraterna på att "underblåsa missnöje" och lockar människor som anser att "alla politiker är korrupta".

- De lyssnar på djungeltrummorna på internet, där finns de enkla svaren, rätt gapigt framförda, där görs jobbet, sade Reinfeldt.

Han tillade att det är på internet som SD egentligen bedriver sin politik.

- Det ni ser i riksdagen är en förfinad form i kostym, men budskapet finns på internet, där finns fotsoldaterna. Tar man in deras verklighetsbeskrivning ser man ett helt annat Sverige. Lyssnar man på det och inget annat får man en helt annan verklighetsbild och det gör att det är otroligt svårt för mig att nå fram.

Nåja. Kanske är det så att Fredrik Reinfeldt från Täby faktiskt lever i "ett helt annat Sverige" än exempelvis undertecknad från Södertälje. Och jag är knappast ensam; åker man kollektivt, bor i allmännyttan, går i skolan eller besöker offentliga vårdinrättningar så får man garanterat också en annan "verklighetsbeskrivning" än den Fredrik Reinfeldt tillgodogör sig i sitt dagliga liv.

Att statsministern tror att det är Fria Tider och liknande aktörer på "internet" som är problemet, eftersom det bara är här han tvingas höra vad människor som bor utanför tullarna har att säga, är symptomatiskt men inte förvånande. Sverige domineras sedan drygt tio år av en medelålders, överbelånad och bilburen medelklass som lever livet mellan jobbet och hemmet. De är inte kapabla eller ens villiga att förstå hur det är att bo granne med en högljudd somalisk jättefamilj, att bli rånad av ett gäng araber på nattbussen eller att trakasseras under gymnastiklektionerna av de ensamkommande flyktingbarnen i klassen.

Vad som däremot förvånar är att den radikala socialliberala innerstadsvänstern (där Fredrik Reinfeldt ingår) visar en så total ovilja att ens på experimentiell basis pröva att leva i det samhälle de skapar.

En av de ettrigaste 68-männen jag känner blev nyligen av med körkortet. Efter två månaders resande i Stockholms kollektivtrafik hade han ungefär samma åsikter som denna ledarsida. Oturligt nog skjutsas emellertid Fredrik Reinfeldt mellan jobb och hem i svarta bilar från Säpo, så för statsministern kommer det nog även fortsättningsvis vara "Sverigedemokraterna" eller "internet" och inte samhällsproblemen som kritiken mot honom grundar sig på som är problemet. Men att detta problem inte kommer att lösa sig själv tycks även Reinfeldt ha listat ut.

- Vi har på alla sätt argumenterat mot och konfronterat Sverigedemokraterna, de är ett av de svåraste problem som finns att hantera, har de kommit in i ett parlament är de svåra att få ut, avslutade han sitt anförande.


Ledarbloggens twitterfavoriter

Ledarbloggen twittrar

Välkommen

Här bloggar Sveriges rakaste höger om aktuella frågor ur ett frihetligt konservativt perspektiv. Ledarna är signerade, antingen med namn eller pseudonym, medan tidningens officiella linje framgår av våra huvudledare. Bloggens op-eds ska ge utrymme för externa perspektiv och ibland läsvärd kritik.

Ledarbloggens webbsvep