Makthavarna och kriget
Civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin (M) slapp mönstra på grund av en påstådd synskada som han inte vill prata om idag.

Krigshetsande ministern mönstrade inte

Publicerad 11 januari 2024 kl 14.33

Inrikes. Civilförsvarsministern Carl-Oskar Bohlin (M) höll nyligen ett bombastiskt tal om krig som skrämde upp Sverige. I talet skällde han bland annat ut svenskar som inte agerat för att försvara landet. Men nu framkommer att ministern själv inte gjort lumpen eller ens mönstrat – något han själv inte vill kommentera.

Dela artikeln

Carl-Oskar Bohlins – enligt kritiker gymnasiala och pinsamma – tal på Folk och försvars rikskonferens innehöll pärlor som:

– Många har sagt det före mig, men låt mig göra det med ämbetets kraft. Mindre inlindat, och med en osminkad tydlighet: Det kan bli krig i Sverige.

I talet skällde han ut svenskar som enligt honom inte var tillräckligt engagerade i försvaret av Sverige.

– Underlåtenhet att agera är inte tillåtet modus operandi!

– Är du privatperson?

– Har du funderat över om du har tid över att gå med i en frivillig försvarsorganisation? Om inte: Sätt igång!

Hänvisade till påstådd "synskada"
Bohlins formuleringar, tillsammans med liknande utspel från ÖB Micael Bydén och statsminister Ulf Kristersson (M), har skapat oro i Sverige och hånats utomlands.

Nu visar det sig att Carl-Oskar Bohlin själv varken gjort värnplikt med grundutbildning eller mönstrat, skriver Expressen.

– Bohlin har ej gjort lumpen på grund av synskada, så det fanns inte möjlighet till att mönstra. Den var så pass allvarlig, säger ministerns pressekreterare till tidningen och meddelar att Bohlin inte vill kommentera saken ytterligare.

Bohlin skulle ha mönstrat som 18-åring år 2004 och ryckt in i juni 2005. För att slippa mönstra krävdes på den tiden att man skickade in ett intyg till myndigheten.

Vill nu "ta ner tonläget"
I P3 morgonpasset uppgav den 38-årige ministern – som varit yrkespolitiker sedan 2010 – på torsdagen själv att han tycker att det är dags att tagga ner lite. Det är oklart om han då redan hade hunnit få frågor om sitt eget undvikande av värnplikten.

– Jag kan tycka man ska ta ner tonläget lite grann. Det finns ingen anledning att drabbas av panik eller förlora nattsömn över det här. Vi har konstaterat att vi har ett säkerhetspolitiskt läge som har försämrats över tid, säger Carl-Oskar Bohlin i P3.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.