GODHETEN: Volvo-ordföranden Carl-Henrik Svanberg behåller inte pengarna på grund av girighet utan på grund av godhet, menar han. Bilderna visar ett tidigare uttalande.

"Krisande" storbolag gjorde vinst på bidragspengarna

Publicerad 23 oktober 2021 kl 15.50

Ekonomi. Volvo AB fick 1,3 miljarder i statligt stöd under corona – och gjorde en vinst på 26 miljarder. Enligt styrelseordföranden Carl-Henrik Svanberg behåller han pengarna för att visa lojalitet med makthavarna, rapporterar SVT.

Gilla artikeln på Facebook

Nio av börsens 30 största bolag fick bidrag. Bara SSAB gjorde en förlust 2020, medan övriga åtta gjorde vinster på totalt 130 miljarder.

Några företag – som Electrolux – valde att betala tillbaka bidragen till skattebetalarna när det stod klart att de inte behövdes.

Men Volvo, där Carl-Henrik Svanberg är styrelseordförande, tycker att pengarna gör mer nytta hos hans bolag än hos vanliga människor som betalar skatt.

Att bolaget behåller pengarna handlar inte om girighet utan om att visa lojalitet mot det systemet, enligt Svanberg som är mest känd för sitt uttalande om att "care about the small people".

– Vi var inte med i stödprogrammet för pengarna, utan för samarbetet mellan staten, företaget och de anställda. Att nu betala tillbaka skulle kännas som att man ”ger upp på systemet” och protesterar – det vill inte vi, säger Carl-Henrik Svanberg i en intern företagsvideo rapporterar SVT.

Volvo AB fick 1,34 miljarder i bidrag och gjorde en vinst på 26 miljarder. Volvo Cars fick en halv miljard i bidrag och gjorde en vinst på 9,5 miljarder. Scania fick en miljard i bidrag och gjorde en vinst på 8 miljarder.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Heilande S-minister i blåsväder

Ida Karkiainens vit makt-fester avslöjas av Nyheter Idag. "Har jag gjort det så är det ett försök att ironisera."0 

Ekonominyheter

Swish låg nere fjärde dagen i rad

Problem hos SEB på fredag, lördag och söndag.. På måndagen drabbades Swish återigen av problem – hos samtliga banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Ekonomi

Kultur

Ilskan: "Ace of Base spelar på flyktinghatar-propaganda-gala". Jenny Berggren på tv-gala till stöd för polska gränssoldater.0 

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0