Kristersson: "Förstår inte" invandrarkritiken

Publicerad 16 juni 2024 kl 14.57

Inrikes. Statsminister Ulf Kristersson (M) ger inte mycket för den kritik som riktas mot honom från SD och olika invandrargrupper efter fångutväxlingen med Iran.
 – Jag förstår inte riktigt, säger han till Godmorgon världen i radions P1.

Dela artikeln

SD har kritiserat att Sverige lämnade tillbaka iraniern Hamid Noury som förra året dömdes av svensk domstol till livstids fängelse för sin inblandning i en massavrättning i det iranska fängelset Gohardasht 1988.

Partiets EU-parlamentariker Charlie Weimers skriver på X att ”massmördaren Hamid Nouri inte kommer att få sona sina brott” och tror att avtalet med Iran kommer innebära att landet fortsätter att ta västerländska medborgare som gisslan.

Också olika intressegrupper för invandrare har reagerat negativt. En av dem är Centerpartiet vars riksdagsledamot Alireza Akhondi, som inte orkar bemöda sig om att skriva på svenska, kallar avtalet för تصمیم شرم‌آور (ett "skamligt beslut") och anklagar regeringen för att "medvetet" inte ha tagit med den iranske KI-forskaren Ahmadreza Djalali i utväxlingen.

”Det gör situationen än svårare att ta in", skriver iraniern.

Han vill att utrikesminister Tobias Billström svarar på varför Ahmadreza Djalali inte ingår i uppgörelsen. Något som Billström redan förklarat med att Iran inte erkänner Djalali som svensk medborgare.

Djalali fick svenskt medborgarskap medan han satt i fängelse i Iran, efter att ha gripits där för spioneri för Israel under en semesterresa i landet han flytt ifrån.

Även Djalalis fru är starkt kritisk.

Ulf Kristersson svarar på kritiken i Sveriges Radios Godmorgon Världen.

– Jag har väldigt stor respekt för hennes besvikelse, men förstår inte riktigt kritiken. Alternativet hade varit att lämna kvar de två svenskar som nu kunde komma hem, säger statsministern.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.